Merkelová: Záchranný fond EU bude potřeba jen do roku 2013

Deauville - Podle německé kancléřky Angely Merkelové ukončí záchranný fond Evropské unie, který má mít k dispozici 750 miliard eur (asi 18,4 bilionu korun), svou činnost podle plánu, tedy v polovině roku 2013. Fond vznikl v letošním srpnu jako reakce na problémy Řecka. Má za úkol v případě potřeby garantovat úvěry evropských zemí.

„Už mnohokrát jsem řekla, že záchranný fond skončí v roce 2013, a určitě jej nebudeme jen tak jednoduše prodlužovat,“ uvedla kancléřka. „Proto se musíme rozhodnout, co podnikneme dál. Shodujeme se v tom, že potřebujeme záchranný mechanismus, který bude trvalý, ale bude vypadat jinak,“ dodala Merkelová. Jeho vznik původně blokovaly obstrukce Slovenska, které se nechtělo podílet na splácení řeckých dluhů. Nakonec však s jeho vznikem souhlasilo, i když přímou pomoc Řecku zamítlo.

Německo i Evropská unie chtějí mít spravedlivý měnový systém, zdůraznila Merkelová. Zároveň upozornila na nebezpečí měnových sporů, které by mohly vyvolat vlnu protekcionismu. Neodpustila si ani poznámku k Evropské unii a jejímu sankcionování rozpočtových hříšníků.

Sarkozy, Merkelová a Medvěděv se sešli ve Francii (zdroj: ČT24)

Evropské měnové sankce by měly být automatické

francouzský prezident Nicolas Sarkozy

„Každá země, která bude mít příliš velký deficit a během šesti měsíců se jí nepodaří přijmout potřebná opatření, bude pokutována.“

Ve francouzském Deauville, kde dnes proběhl závěrečný den summitu Francie, Německa a Ruska, se také mluvilo o zpřísňování sankcí pro země eurozóny, které poruší rozpočtová pravidla. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se s Merkelovou shodl, že by pokuty měly být ještě automatičtější. 

EU čeká utahování opasků
Zdroj: ČT24