Čína šetří vzácné kovy pro sebe, japonská elektronika je ohrožená

Šanghaj/Peking – Čína dál snižuje vývoz kovů vzácných zemin. O omezování vývozních kvót o dalších třicet procent píše čínský list China Daily. Někteří analytici dokonce věří, že Peking v budoucnu prodej zastaví zcela. Stát má přitom na tyto kovy prakticky monopol, pochází od něj 97 procent světového vývozu. Odběratelé by tak museli hledat alternativní zdroje. Rozhodnutím státu se cítí ohroženo především Japonsko. Kovy se totiž využívají především k výrobě elektroniky.

Čína se uzavírá nebo šetří kovy pro domácí trh

Čínský list o rozhodnutí Pekingu píše na základě informací, které pocházejí z čínského ministerstva obchodu. Peking však zatím žádnou změnu oficiálně nepotvrdil. O chystaném omezení vývozu vzácných kovů se už ale spekuluje delší dobu, i když Čína tyto informace zatím vždy popírala.

Asijský gigant nemá o zásoby vzácných kovů nouzi. Ke komerční těžbě je tedy využívat může. Odborníci ale dávají snahy Číny vývoz kovů omezit do souvislosti se sílícím protekcionismem. Velmi pravděpodobné je i to, že si chce stát kovy ponechat, aby je měl k dispozici její domácí průmysl. Zatímco Blízký východ je bohatý na ropu, Čína má zásoby vzácných kovů.