Na zaměstnávání načerno už policie vydělala sedm milionů

Plzeň – Česká republika si posvítila na plzeňské zaměstnavatele. Od těch, co zneužívali postavení a nevědomost cizinců a zaměstnávali je tak načerno, policie inkasovala pokuty ve výši sedm milionů korun. Na západě Čech je, jak se zdá, porušování pravidel běžnou praxí. Ministerstvo práce a sociálních věcí to tak ale nehodlá nechat. „Četnost policejních kontrol se v poslední době zvýšila. Policisté provádí kontroly průměrně dvakrát týdně,“ tvrdí mluvčí cizinecké policie Pavla Lohrová.

Zaměstnavatelé zneužívají nevědomosti cizinců

Kontroly v podezřelých firmách jsou mnohem častější. Každý týden se tak vytipuje podnik, ten se pak zajistí policisty se psy, aby žádný zaměstnanec nemohl uniknout, a provede se kontrola. Tu provádí cizinecká policie spolu s úřadem práce, inspekcí práce a sociální správou. Podobných kontrol už letos proběhlo přes dvě stě a přinesly ovoce – alespoň ve formě pokut, kterých úřad práce udělil 95.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

vedoucí Centra na podporu integrace cizinců v Plzni Zuzana Sermešová

„V Plzni funguje docela dost pracovních agentur, které zneužívají situaci cizinců, kteří neznají systém zaměstnávání v České republice.“

Nelegální zaměstnávání se přitom kontroluje velice špatně. Jako výmluvu totiž firmy často používají ústní dohody o provedení práce. Umožňují jim to české zákony. Už brzy se to ale změní. „To je také jedna z připravovaných změn v zákoníku práce, aby dohoda o provedení práce měla písemnou podobu,“ říká zástupce ředitele plzeňského úřadu práce Rudolf Tomášek.

 V Plzni nejradši pracují Slováci

V Plzni sice pracovníků ze zemí mimo Evropskou unii ubývá. „Co se týče trvalého pobytu, tak je to kolem sedmi tisíc cizinců,“ dokládá to Markéta Němcová z Centra na podporu integrace cizinců v Plzni. Ti potřebují na rozdíl od občanů EU pracovní povolení nebo živnostenský list. Počet zaměstnanců z unijních států však naopak roste. Například z Rumunska jich do Plzně jen za poslední měsíc přijelo za prací dvě stě. Nejvíce se ale v západočeské metropoli líbí Slovákům. Aktuálně jich tam pracuje asi šest tisíc.

Kontrola
Zdroj: ČT24