Indie bude novým vládcem diamantového obchodu

Bombaj – Indie bude novým diamantovým centrem světa. Jedničkou zemi učiní nový osmihektarový komplex, který hostí 400 obchodníků s drahými kameny. Výstavba největší diamantové burzy na světě stála dvě stě milionů dolarů. Proti desítkám miliard, které se v diamantovém průmyslu točí, to ale vypadá jako nepatrná investice. Diamantový průmysl je jedním z nejrychleji rostoucím na světě.

Doteď Indie diamanty zpracovávala, teď s nimi bude obchodovat

Indie už jedním z největších diamantových center na světě je. Většina peněz se v zemi ale dosud točila především kolem jejich zpracování. Nová burza má ale Indii přeměnit na diamantové obchodní centrum šlapající na paty zavedeným obchodníkům v Belgii nebo Izraeli.

Indie bude novou diamantovou velmocí (zdroj: ČT24)

indický ministr obchodu Anand Sharma

„Tohle je velký úspěch pro zemi, která v posledních desetiletích učinila obrovský přínos na poli drahokamů a šperkařského sektoru. Viděli jsme trvalý růst tohoto odvětví a Indie je dnes světovým lídrem.“

Indie vládne diamantovému světu v každém ohledu - ať už jde o počet, hmotnost nebo velikost broušených kamenů. Přes Bombaj ročně projdou diamanty zhruba za 30 miliard dolarů. Největší diamantové obchody se kromě Bombaje ale dělají také v Belgii, nizozemských Antverpách, izraelském Tel Avivu, New Yorku a Dubaji.

Anand Sharma
Zdroj: ČT24