Pobřeží Slonoviny se pustilo do boje s nepoctivými vývozci kakaa

Abidžan - Velmoc v pěstování kakaa - Pobřeží Slonoviny - bojuje s exportéry, kteří vyváží nekvalitní boby. Jejich zákazníci si stěžují, a místní regulační úřad proto zpřísní od prvního listopadu pravidla vývozu. V případě, že vývozce prodá vlhké nebo plesnivé kakao, končí. Stát bude přísněji kontrolovat i kvalitu bobů a při sebemenším pochybení přijdou vývozci o licenci.

„Kdo nebude respektovat naše normy, nevyveze z Pobřeží Slonoviny žádné kakao. Budeme kontrolovat kvalitu všude - v Abidžanu, San Pedru i v ostatních městech,“ zdůraznil Gilbert Ano, prezident hlavního regulačního úřadu a šéf Kávové a kakaové burzy.

Pobřeží Slonoviny = Pobřeží kakaa

Stop nekvalitním kakaovým bobům (zdroj: ČT24)

Pobřeží Slonoviny by se mohlo klidně přejmenovat na Pobřeží kakaa, ročně vyveze přes 1,2 milionu tun bobů. V průměru 100 tisíc tun je však nekvalitních nebo přímo zkažených. „Je to dobré rozhodnutí, protože nám to umožní zlepšit kvalitu kakaa. Budeme moci navíc i zaplatit víc zemědělcům. S kvalitou opravdu něco udělat musíme,“ říká šéf exportní společnosti SAF Cacao Ali Lakiss.

Téma kakao využil i současný prezident Laurent Gbagbo v předvolební kampani. Práce na farmách živí místní obyvatele, takže prezident věří, že mu hnědé boby zajistí hlasy voličů: „Budeme stavět továrny v každém regionu, která produkuje kakao, abychom mohli přeměnit boby do konečného výrobku.“

Boby - surovina k výrobě čokolády - jsou důležitým vývozním artiklem mnoha rozvojových zemí. Až 70 procent světových plantáží totiž leží v západní Africe.

Kontrola kvality kakaových bobů
Zdroj: ČT24/allwestafrica.com