Hotelové hvězdičky? Vláda chystá změnu

Praha – Vláda chce celostátně sjednotit značkování kvality turistických služeb. Počítá s tím dokument s názvem Konsolidovaný plán podpory cestovního ruchu pro rok 2010/2011, který dnes kabinet schválil. Ministerstvo pro místní rozvoj nyní zpracovává jednotné standardy pro turistické služby, s certifikací se začne nejdříve u hotelů, následovat by měly například lanovky a vleky, ubytovny venkovské turistiky, cestovní kanceláře a agentury. Systém začne fungovat zřejmě ve druhé polovině příštího roku.

„Máme v úmyslu nastavit kritéria pro kvalitu poskytované služby a vytvořit čitelné logo po vzoru Německa a Švýcarska,“ řekla už v úterý ředitelka odboru cestovního ruchu ministerstva pro místní rozvoj Jitka Fatková. Certifikace by se podle ní děla na bázi dobrovolnosti, logo kvality bude obsahovat písmeno Q.

„Tento systém kvality má pro další rozvoj cestovního ruchu nesmírný význam,“ uvítal nápad analytik společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek. Podle něj jsou všechny dosavadní standardy, jako například hotelové hvězdičky, zaměřeny hlavně na vybavení a dostatečně nehodnotí „lidský faktor“. „To je například o připravenosti pokoje, o náležitém servisu při přípravě pokrmu a podobně,“ uvedl analytik. Zároveň zalitoval, že značku turistické kvality nezavedla Česká republika už dříve - například ve Španělsku totiž podobný systém úspěšně funguje 12 let.

Reportáž o sjednocení značení turistických služeb (zdroj: ČT24)

Ministerský materiál má celkem sedm základních bodů, vedle certifikace kvality navrhují úředníci například zavedení povinné „odborné způsobilosti“ průvodců. Tu by měla zavést novela zákona o podnikání v cestovním ruchu, jak to ale bude vypadat v praxi, není zatím jasné. Nová povinnost pro průvodce se má podle dokumentu zavádět až po dohodě s ministerstvem průmyslu a obchodu a profesními organizacemi.