Nová „solární“ daň vezme ČEZu tři miliardy

Praha - Energetický gigant ČEZ bude díky nové darovací dani na emisní povolenky zhruba o tři miliardy korun chudší. S informací přišly Lidové noviny, podle nichž i další velké elektrárenské společnosti přijdou o stovky milionů. Dle Hospodářských novin tak vládní solární balíček zaplatí hlavně tato největší tuzemská elektrárenská firma, na daních z emisních povolenek a z tržeb svých solárních elektráren. Do státní pokladny má 26procentní daň vynést necelých pět miliard korun.

Vláda ve středu schválila zavedení nové darovací daně za emisní povolenky, které se dosud firmám přidělovaly zcela zdarma. Darovací daň má přitom státu vynést asi 4,8 miliardy korun. Další 4,2 miliardy korun stát získá zdaněním solárních elektráren uvedených do provozu loni a letos. Platit budou přímo z tržeb 26 procent.

Státní pokladna získá až 12 miliard

Do státní pokladny má díky zvýšení odvodu za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu pro výstavbu nových solárních elektráren přitéct 1,7 miliardy a pro další miliardu korun vláda sáhne do státního rozpočtu. Získá tak přibližně 12 miliard korun, které potřebuje ke snížení cenového skoku elektrické energie od ledna příštího roku.

Ministr financí Miroslav Kalousek pro Hospodářské noviny

„Nikdo z nás není pyšný na to, co jsme připravili, protože je to deformace. Ale deformovali jsme deformaci, abychom co nejméně zdeformovali českou ekonomiku.“

Zástupci dominantního výrobce elektřiny v Česku zatím nechtějí nová vládní opatření komentovat. „Bereme přijatá opatření jako fakt. Jejich důsledky pro ČEZ budeme analyzovat v okamžiku, kdy budou k dispozici detaily,“ sdělila mluvčí společnosti Eva Nováková pro Lidové noviny.

Ovšem šéf teplárenské skupiny Dalkia v České republice Laurent Barrieux uvedl, že podobné zdanění by bylo v rozporu s evropskou legislativou a mělo by „obrovský negativní dopad“ na hospodářské výsledky firmy: „Navíc by se tento nečekaný náklad musel promítnout do cen tepla a elektřiny.“

Peníze
Zdroj: ČT24