Každé třetí zemědělské firmě hrozí krach

Praha – Chcete začít podnikat? Raději se nepouštějte do zemědělství. Podle analýzy České kapitálové informační agentury (ČEKIA) patří právě zemědělství k nejrizikovějším oborům v Česku. Na paty mu pak šlape zpracovatelský průmysl, obchod a doprava. Naopak nejstabilnější jsou firmy, které podnikají ve finančních službách, školství, zdravotnictví a energetice.

V následujících 12 měsících by mohla zkrachovat každá třetí firma podnikající v zemědělském sektoru. Ve zpracovatelském průmyslu, obchodu nebo dopravě bankrot hrozí každé čtvrté společnosti. V těchto oborech zároveň působí největší počet firem s ratingovým stupněm „rizikový“ nebo „úpadek“. „Ekonomická recese v České republice se nejvýrazněji odrazila na společnostech podnikajících v oborech s přímou závislostí na vývoji ekonomického cyklu,“ řekla k výsledkům analýzy ředitelka agentury ČEKIA Alena Seoudová.

Energetika těží z oligopolu, finančnictví z regulace

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

K nejstabilnějším oborům naopak podle agentury ČEKIA patří jednoznačně finanční služby, energetika, školství a zdravotnictví. „Společnosti podnikající v oblasti peněžnictví a pojišťovnictví na práh ekonomické krize vstoupily relativně silné a navíc přísně regulované v oblasti rizikových aktiv a pasiv. Energetika naopak těží ze svého silného postavení, které v některých oblastech připomíná oligopol, zatímco zdravotnictví a školství jsou služby, jejichž spotřeba se v jakékoliv době jen s obtížemi omezuje, což přispívá k jejich stabilitě,“ vysvětlila Seoudová.

Riziková nebo ohrožená úpadkem jsou v energetice necelá tři procenta firem. Naopak více než 57 procent společností podnikajících v tomto sektoru dostalo od agentury vynikající rating. V oblasti finančnictví si nevede dobře 7 procent podniků, zato téměř 65 procent si vysloužilo vynikající hodnocení.

Mezi nejlepšími je třeba ČEZ

Nejlepší ratingové ohodnocení dostal například ČEZ, Pražské vodovody a kanalizace nebo společnost ProMoPro, která zajišťuje pronájem a instalaci kongresové techniky. Firmy, které se naopak pohybují na hranici úpadku, ale není tak snadné zjistit. ČEKIA se je rozhodla nezveřejnit, obává se, že by s nimi obchodní partneři utlumili spolupráci.