Povodně připravily Dětřichovské o majetek, bankrot o práci

Dětřichov – Někteří obyvatelé Dětřichova na Frýdlantsku, který v srpnu zasáhly bleskové povodně, dostali další ránu. Zhruba padesátka z nich pracovala ve firmě Thermolast, ta však nyní zkrachovala. Svým více než 120 zaměstnancům naposledy vyplatila mzdy za červenec. Zbytek jim dluží. Celkově výrobce plastových autodílů dluží nejen zaměstnancům, ale i dodavatelům a bankám 180 milionů korun.

Pracovníci Thermolastu nedostali zaplaceno od srpna. Firma, která už skončila v insolvenčním řízení, jim má navíc vyplatit odstupné. „Dělá to přibližně kolem 70 tisíc korun na jednoho zaměstnance,“ upřesnil Milan Šubrt z liberecké asociace samostatných odborů.

„Firma v současné době nemá cash flow, z toho důvodu se zastavil provoz a jediná cesta asi je prodej v rámci insolvence,“ uvedl krizový manager najatý majitelem Thermolastu Jan Vlasák.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Vzniklá situace je pro zaměstnance Thermolastu o to horší, že se Dětřichovem v srpnu prohnaly povodně. Vytopené rodiny, které musí mnohdy znovu pořizovat i nejzákladnější vybavení domácnosti, teď potřebují každou korunu. „My jsme byli vytopení a teď jsme přišli o práci, takže teď to bude hodně těžké,“ říká jeden ze zaměstnanců Thermolastu.

Pracovníci zkrachovalé firmy sice mají nárok na náhradu mzdy. Tu ale od úřadu práce kvůli náročné administrativě dostanou nejdříve v prosinci. Novou práci navíc budou hledat jen stěží. Frýdlantsko totiž dlouhodobě trápí vysoká nezaměstnanost, konkrétně v Dětřichově nemá práci asi 15 procent lidí. Po krachu Thermolastu tu zůstanou jen dva větší zaměstnavatelé.