Sotheby's účí Číňany investovat do umění

Peking – Zájem Číňanů o evropské moderní umění roste. Toho chce využít také aukční síň Sotheby's. Vůbec poprvé se rozhodla v Pekingu zorganizovat prodejní výstavu s názvem Mistři moderního umění z období impresionismu a počátku 20. století. Kromě 21 obrazů je na výstavě k vidění i kolekce šperků. Monet, Picasso, Renoir nebo Degas - díla takových velikánů jsou největším lákadlem čtyřdenní pekingské výstavy. Součástí výstavy je dále kolekce diamantů.

Všechny umělecké kousky si pak mohou zájemci koupit na prodejní akci v Honkongu - ceny začínají na dvou milionech dolarů, nejdražší kousky pak přesahují částku 25 milionů.

„S růstem bohatství a ekonomiky začínají lidé více utrácet za umění. Nejprve si vybírají z domácích sbírek, později se ale rozhlížejí i po sbírkách ze západu. Vystavená díla by tak mohla být pro místní sběratele velkým lákadlem,“ míní předseda aukční síně David Norman.

Sotheby\'s vystavuje v Pekingu (zdroj: ČT24)

Ze studie společností Merrill Lynch a Capgemini vyplývá, že v Číně roste počet bohatých lidí nejrychleji. Sotheby's má tak podle Normana jedinečnou příležitost oslovit další movité klienty z řad soukromých sběratelů i muzeí.