Drahou solární energii zřejmě vůbec nemají platit zákazníci

Praha – Diskuse, o kolik podraží elektřina kvůli obnovitelným zdrojům, jsou možná zcela zbytečné. Poplatky na podporu obnovitelných zdrojů, které jsou součástí složenky, jsou totiž nezákonné a distributoři elektřiny nemají právo je od lidí vybírat. Tvrdí to alespoň studie Informačního institutu. Situací se chce zabývat Národní ekonomická rada vlády (NERV) i hospodářský výbor sněmovny.

Podle Informačního institutu žádný zákon distribučním firmám neukládá, aby částky účtovaly koncovým zákazníkům. Zákon o solárních dotacích totiž sice určuje, že distribuční společnosti musí vyrobenou elektřinu odkoupit, neurčuje ale, kdo má náklady hradit. Energetický regulační úřad (ERÚ) vyšel vstříc firmám a rozhodl, že je zaplatí zákazníci.

„Energetický regulační úřad si vlastní vyhláškou přivlastnil pravomoc určovat poplatky za obnovitelné zdroje, aniž by mu to zákon dovoloval. Koncoví zákazníci tak od roku 2004 zaplatili na podpoře 22,5 až 24,5 miliard korun, přičemž 14-16 miliard mohou za poslední 3 roky u soudu nárokovat zpět,“ uvedl autor zprávy Petr Cibulka.

Energetický regulační úřad takové tvrzení odmítá. „Energetický zákon říká, že veškeré náklady, které jsou nutné k pokrytí činnosti distributora, je povinnost uhradit v cenách, které na základě příslušné legislativy zaplatí koneční zákazníci,“ zdůraznil v Ekonomice ČT24 místopředseda úřadu Blahoslav Němeček.

Závěry Informačního institutu ale posvětily tři nezávislé právní kanceláře a za své je bere i hospodářský výbor a Národní ekonomická rada vlády. „Určitě se tím bude Poslanecká sněmovna na nejbližším jednání zabývat. Ta vyhláška je v rozporu se zákonem a měla by být zrušena,“ řekl místopředseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Aleš Radl (ODS).

Pokud se Cibulkovy závěry potvrdí, budou podle něj moci zákazníci nárokovat vrácení zaplacených poplatků za poslední tři roky. Uhradit jim je v takovém případě budou muset distributoři elektřiny.