Makléř zkrachovalé společnosti se před procesem oběsil

Praha - Po šesti letech od pádu obchodníka s cennými papíry Sati začal dnes Městský soud v Praze projednávat případ tří makléřů a zároveň členů představenstva společnosti. Státní zástupce jim dává za vinu, že bez vědomí klientů vybrali akcie z jejich účtů či získali peníze na nákup akcií, které nikdy nepořídili. Klienti přitom přišli řádově o stamiliony korun. Před soudem však stanuli jen dva obvinění, třetí z nich nevydržel tlak blížícího se procesu a před jeho zahájením spáchal sebevraždu. Informoval o tom server iHned.cz

K soudu se dostavili jen Jiří Juklíček a Roman Pospíšil, třetí obžalovaný Pavel Svoboda před zahájením procesu spáchal sebevraždu. „Byl nalezen minulé úterý oběšený v lese u Lhotky na Berounsku,“ uvedl soudce Alexander Sotolář.

Největším poškozeným je OPBH Prahy 2, jehož likvidátor makléřům svěřil ke zhodnocení více než 115 milionů korun, peníze však z účtů společnosti zmizely. Firma navíc podle obžaloby falšovala účetnictví a posílala klientům falešné výpisy z účtů.

Řada obchodů, které makléři prováděli, byla nelogických. Například jeden den nakoupili klientům akcie, které však ještě tentýž den prodali i s více než dvacetiprocentní ztrátou, ačkoliv šlo o likvidní cenné papíry především Unipetrolu, ČEZu a Českého Telecomu. Policie navíc nezjistila, že by se přitom makléři obohatili. „Z šetření nevyplynulo, že by měli nějaké závratné majetky,“ informoval státní zástupce Tomáš Černý. Přitom vyčíslil škodu, kterou prý trojice způsobila, na 165 milionů korun.

Část ztráty asi uhradí Středisko cenných papírů

Škoda však může být ještě výrazně vyšší. A tím, kdo by část z ní uhradil, by mohlo být i Středisko cenných papírů, od letošního léta přetransformované na Centrální depozitář cenných papírů. To totiž makléřům akcie některých klientů neoprávněně vydalo a klienty o tom neinformovalo. A ani si neověřilo, že mají makléři oprávnění s účty nakládat. Středisko cenných papírů se ale odmítlo k celému případu vyjádřit, nechce prý ovlivňovat probíhající soudní projednávání.

Burza cenných papírů
Zdroj: ČT24