Fortuna úspěšně prošla prvním dnem na pražské burze

Praha - Sázková společnost Fortuna Entertainment Group dnes rozšířila tituly hlavního trhu pražské burzy. Během prvního obchodního dne si její akcie vedly poměrně dobře. Fortuna stanovila nabídkovou cenu za akcii na 105,52 koruny (4,3 eura). Během dne nové cenné papíry posílily o 0,6 procenta a obchodování zakončily na 106,15 Kč. Podmíněné obchodování s akciemi Fortuny začalo po deváté hodině ranní, od desáté hodiny až do třetí hodiny odpolední se hodnota jedné akcie pohybovala kolem 106 či 107 korun. V průběhu rána se cena dokonce vyšplhala až na 111 korun za jednotku. Objem obchodů přesáhl 135 milionů korun.

Ocenění akcií bylo podle analytiků adekvátní jejich vnitřní hodnotě, proto během prvního obchodního dne nedošlo k velkým výkyvům ceny akcií. „První obchodní den akcií Fortuny svým vývojem příliš nepřekvapil, po zahájení obchodování se dostavil pouze velmi krátký IPO efekt, kdy cena narostla z úvodních 105,52 koruny na 111 korun. Pak však akcie klesla a po zbytek dne se obchodovala v pásmu mezi 106 a 107 Kč,“ popsal obchodování analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

Fortuna finance získané úpisem hodlá vložit do rozvoje loterie v Česku, jak potvrdil generální ředitel Fortuny Jiří Bunda. „V rámci nabídky bylo prodáno celkem 18,2 milionu nabízených akcií společnosti, včetně dvou milionů nově vydávaných akcií, což představuje 35 procent vydaného kapitálu Fortuny,“ prohlásil mluvčí Fortuny Vladan Crha. Nabídka akcií Fortuny představuje první primární úpis (IPO) sázkové společnosti na burzách v regionu střední a východní Evropy.

Bude sektor zábavy pro investory zajímavý?

Michal Stupavský, portfoliomanažer společnosti Conseq

„Je to úplně nový segment a titul. Investoři se s ním musí postupně seznámit. Určitě to bude dividendové lákadlo… Do budoucna lze očekávat solidní dividendu s mírnými růstovými příležitostmi.“

„Poptávka po akciích Fortuny dvakrát překročila nabídku. Byli jsme překvapeni zájmem drobných investorů, kteří upsali deset až patnáct procent akcií. Předpokládáme, že jejich podíl bude dále narůstat,“ uvedl předseda dozorčí rady Fortuny Jozef Janov. Zbytek akcií upsaly fondy, a to především z Česka, Polska, Rakouska a Británie.

Na příchodu Fortuny ocenil šéf Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic zejména to, že je to retailová firma, jejíž název znali drobní investoři ještě před jejím vstupem na burzu. Mezi retailovými investory dosáhla celková poptávka po akciích Fortuny téměř 13 milionů eur (asi 320 milionů korun). Přibližně 1,82 milionu akcií bylo alokováno retailovým investorům. Celá nabídka byla téměř dvojnásobně přeupsána.

Jiří Bunda, generální ředitel Fortuny:

„Investorům nabízíme dvě velké výhody: velkou dividendu a velmi zajímavý růst.“

„Jiné trhy jsme nezvažovali. Pražská a varšavská burza je přirozený výběr. Největší příspěvek Fortuny směřuje na pražskou burzu, je to pro nás nejdůležitější trh. Polský trh je trh budoucnosti. Předpokládám, že do několika let pro nás bude nejdůležitějším trhem.“

V současnosti je Fortuna dvojkou českého kurzového sázení, patří jí zhruba třetina trhu. V ČR loni utržila za sázky 4,4 miliardy korun, což byl meziroční růst o 15 procent. Celkem skupina, která působí i v Polsku, Maďarsku a na Slovensku, přijala v roce 2009 sázky za 338 milionů eur (8,62 miliardy korun) a čistý zisk činil 16,9 milionu eur (431 milionů korun). První pobočka Fortuny byla otevřena v květnu 1990, nyní jich má skupina přes 1 300, téměř polovinu v ČR.

Jiří Bunda
Zdroj: ČT24