Železničáři jsou zatím v klidu, Nečas i Bárta je přizvali k jednání

Praha - Odborové sdružení železničářů zatím kvůli plánovanému převodu zaměstnanců z Českých drah na správu železnic stávkovat nebude. Premiér Petr Nečas a ministr dopravy Vít Bárta je totiž přizvali k jednání. Cílem změny je větší otevření trhu železniční dopravy ostatním firmám tím, že bude z Českých drah převeleno do služeb Správy železniční dopravní cesty zhruba 9 500 zaměstnanců.

Odboráři se ale bojí, že Správa železniční dopravní cesty by nebyla schopná bývalým pracovníkům drah zajistit stejně výhodné podmínky. „Vždyť se podívejme, kolik stovek lidí bylo nyní propouštěno ze Správy železniční dopravní cesty, a jsou tam snížené provozní výdaje,“ argumentuje předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša.

Podle premiéra Petra Nečase je vše předmětem dalšího jednání, ale s přesunem v zásadě souhlasí: „Je to i způsob reakce na liberalizaci dopravy na železnici.“ Premiér dodává, že by skutečně bylo nelogické, kdyby se na kolejích zároveň pohybovalo několik dopravců a například výpravčí by byli zaměstnanci pouze jednoho z nich.

Jaroslav Pejša
Zdroj: ČT24
Vydáno pod