Hypotéka, nebo nájem? Každé má svoje pro i proti

Praha - Bydlet ve vlastním, nebo raději spoléhat na podnájem? Touto otázkou se dříve či později musí zabývat téměř každý. Obě formy mají své výhody, ale i nevýhody. Nájemní bydlení je mnohem flexibilnější, když si najdeme práci v jiném městě, můžeme se přestěhovat téměř ze dne na den. Ve vlastním bytě zase máme jistotu, že nás z něj jen tak nikdo nevyhodí. Podle odborníků je investice do bytu dobrým uložením peněz, které se nám mohou hodit třeba v penzi.

Češi dávají přednost spíše vlastnímu bydlení. Tuto formu zvolily zhruba tři čtvrtiny domácností. Vlastní bydlení se v Česku váže spíše k rodinným domkům, i když i ve městech se ruku v ruce s privatizací obecních bytů začal tento typ bydlení rozvíjet.

Ne každý ale má jasno v tom, co je pro něj ve svém důsledku výhodnější, zda nájem, nebo pořízení vlastního bytu nebo domu. Podle čeho bychom se tedy měli rozhodovat? „Jestliže je člověk životně nebo pracovně usazen, tak jednoznačně je lepší jít do vlastního a hypotéka nám pomůže si vlastní bydlení pořídit. Pokud tomu tak ovšem není, pokud je člověk pracovně rozkolísán, nezakládá si rodinu, je nájemní bydlení pružnější, je to pro něj pohodlnější varianta, může se snadno přestěhovat z jednoho města do druhého,“ poradil realitní expert Jiří Pácal.

Rozhovor s Jiřím Pácalem a Tomášem Prčíkem (zdroj: ČT24)

Nájmy jsou krom toho výhodnější možností spíše ve velkých městech. V menších se většinou nevyplatí. „V lokalitách jako Ústí nad Labem nebo Ostrava – v těch chudších – se splátka hypotéky a nájemné k sobě hodně blíží,“ upozornil odborník na trh s nemovitostmi Tomáš Prčík.

Než se ale rozhodneme koupit vlastní byt nebo dům, musíme počítat, aby nás o něj brzy nepřipravil exekutor nebo nám střechu nad hlavou neprodala naše hypoteční banka. „Nejčastější problém nastává v tom, že si lidé třeba dovedou spočítat, kolik budou mít splátku hypotéky, ale už zapomínají na to, že mají ještě další platby. U bytu je to fond oprav, u rodinného domku musí v podstatě také počítat s tím, že si musí nechávat peníze na opravy,“ varoval Pácal.