NWR odkládá zahájení nabídky na odkoupení akcií polské Bogdanky

Amsterodam - Těžařská společnost New World Resources spoluvlastněná českým finančníkem Zdeňkem Bakalou odkládá o několik dní termín zahájení nabídky na odkoupení všech akcií polské uhelné společnosti Bogdanka, stanovený původně na 25. října. Za důvod odkladu NWR ve svém dnešním sdělení označila rozhodnutí polského úřadu pro finanční dohled, s nímž firma nesouhlasí a žádá o jeho změnu.

Polský úřad požádal NWR, aby zrušila podmínku, která stanoví, že transakce se při získání nejméně 75 procent akcií Bogdanky uskuteční jen s podmínkou, že ji schválí akcionáři NWR. Společnost požádala úřad, aby svůj požadavek přehodnotil, protože odporuje regulaci v Británii, kde má NWR obchodovány akcie, a v Nizozemsku, kde je registrována. S ohledem na dobu, kterou bude polský úřad potřebovat k revizi svého rozhodnutí, NWR očekává, že nové datum zahájení nabídky bude určeno na 29. října.

NWR svolala mimořádnou valnou hromadu svých akcionářů, která má schválit převzetí Bogdanky, na 24. listopadu. NWR nabízí akcionářům Bogdanky odkoupení všech akcií firmy po 100,75 zlotého za kus a celkem za 3,43 miliardy zlotých (21 miliard korun). Vedení Bogdanky ve středu sdělilo, že nabízená cena je příliš nízká, a postavilo se proti návrhu NWR. Bogdanka za letošní první pololetí prodala 2,73 milionu tun uhlí a do roku 2014 chce těžbu zvýšit na 11 milionů tun uhlí ročně.

Bogdanka, která je kotovaná na varšavské burze cenných papírů, je jednou z největších černouhelných těžebních společností v Polsku a jedním z hlavních hráčů na polském trhu s energetickým uhlím. Na NWR drží 63,7 procenta akcií společnost BXR Mining B.V., kterou nepřímo ovládá společnost RPG Partners Ltd. Tu vlastní podnikatel Zdeněk Bakala spolu s investiční společností Crossroads Capital Investments Inc.