Rusové nebudou vyvážet obilí až do července příštího roku

Moskva - Rusko prodlužuje zákaz vývozu obilí, který měl skončit v závěru tohoto roku, na celé první pololetí příštího roku. Oznámil to dnes premiér Vladimir Putin. Letošní sklizeň klesla podle očekávání o třetinu na zhruba 60 milionů tun, Rusko však bude mít pro svou potřebu obilí dostatek, ujistil Putin.

„Včera jsem podepsal vládní rozhodnutí, které prodlužuje moratorium na vývoz obilí do 1. července 2011,“ řekl Putin na vládním zasedání o zemědělství, které přenášela televize. „Navzdory složitým podmínkám Rusko sklidilo kolem 60 milionů tun obilí,“ dodal Putin s tím, že země bude mít do příštího léta dostatek obilí jak k produkci potravin, tak na krmné účely.

Moskva zastavila vývoz obilí z Ruska v srpnu, protože rekordně teplé léto přineslo sucha a nebývale rozsáhlé požáry. Rusko bylo v minulém roce třetím největším vývozcem pšenice na světě a rozhodnutí o zákazu exportu tehdy přispělo k růstu cen pšenice na světových trzích na dvouletá maxima. Letní vlna veder podle odhadů zničila asi čtvrtinu úrody. Loni Rusko sklidilo 97 milionů tun a předloni 108 milionů tun obilí.

Vydáno pod