Skupina G20 se dohodla na přechodu k tržním směnným kurzům

Kwangdžu - Finanční představitelé skupiny G20 se dohodli na nutnosti držet se tržních směnných kurzů a prosazovat širokou škálu politik nutných k omezení nadměrné vnější nerovnováhy. Vyplývá to z prohlášení zveřejněného na závěr zasedání. Podle očekávání prohlášení neobsahuje žádné číselné limity případných přebytků nebo deficitů bilancí běžného účtu, jak prosazovaly Spojené státy. Země se rovněž dohodly na změnách kvót v rámci Mezinárodního měnového fondu. Volební síla rychle rostoucích mladých ekonomik, jako je Indie, Čína, Brazílie a Turecko, se zvýší o více než šest procent. Čína se tak stane třetím nejsilnějším členem organizace se 187 členy.

Spojené státy chtěly na setkání prosadit dohodu, která by zavázala rozvíjející se země ke snížení obchodních a platebních přebytků a přispěla k uvolnění jejich měnových kurzů. Tento návrh však odmítly nejen tyto rozvíjející se země v čele s Čínou, ale i některé vyspělé země, které mají vysoké obchodní přebytky, jako Německo a Japonsko.

Země se v prohlášení zavázaly, že se vyhnou devalvacím, které by konkurenčně zvýhodňovaly jejich měny. Vyspělé ekonomiky slíbily časem snížit své rozpočtové deficity a všichni zástupci přislíbili přijmout opatření ke snížení nerovnováhy běžných účtů platební bilance. Vyjádření však zůstalo spíše ve všeobecné rovině.

Některé země v čele s Německem si pak neodpustily veřejnou kritiku plánu USA zaplavit bankovní systém novými penězi, které mají podpořit slábnoucí americkou ekonomiku. Podle Německa to vede k mohutnému přílivu spekulativního kapitálu na trhy rozvíjejících se zemí, jako je Brazílie, a prudkému růstu cen investičních aktiv, kde hrozí vznik cenové bubliny. „Snažil jsem se ve svém příspěvku do diskuze objasnit, že považuji (uvolnění) za špatný způsob,“ řekl německý ministr hospodářství Rainer Brüderle. „Nadměrné, trvalé zvyšování (dodávek) peněz je, podle mého názoru, nepřímou manipulací s (devizovým) kurzem.“ 

Americké dolary
Zdroj: ČT24
Vydáno pod