České dráhy plánují další propouštění

Praha - České dráhy propustí do konce roku 300 zaměstnanců. Mělo by jít především o staniční dělníky a údržbáře. Na bezpečnosti přepravy cestujících by se to ale podle vedení společnosti projevit nemělo. Celkem už ji letos v rámci úsporných opatření opustilo tisíc lidí, většinou úředníků. „Propouštění souvisí s předpokládaným snížením úhrady za řízení provozu, které si objednává Správa železniční dopravní cesty u Českých drah, a pro těchto 300 lidí bychom vlastně neměli peníze,“ zdůvodnil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Odboráři chtějí propuštěné lidi převelet jinam

Odbory se teď snaží alespoň část z nich přeřadit na jinou práci, jak dokládá
předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša: „Buď na jinou práci, a nebo práci výpravčího třeba v naprosto vzdálené stanici, řekněme 200 kilometrů. S tím, že ten člověk by tam asi musel bydlet v nějakém podnájmu. A po čase, pokud by se uvolnilo místo blíže jeho bydlišti, tak by se přesunul.“

Odboráři přitom už minulý týden ostře odmítli stěhování 9,5 tisíce výpravčích a signalistů, kteří řídí pohyb vlaků na trati, z Českých drah na Správu železniční dopravní cesty. Během jednání padala silná slova a ministr dopravy Bárta nakonec slíbil, že Správa železniční dopravní cesty, tedy koleje, by se v budoucnu měly vrátit zase zpátky pod České dráhy.

Vít Bárta, ministr dopravy

„Pro budoucí léta holdingová struktura Českých drah je nadějí na postavení silného podniku, který i proto, aby byl v rámci EU dostatečně konkurenceschopný, si může některé profese ze Správy železniční dopravní cesty zase zpátky převzít.“

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Bárta bude ale muset počkat, jestli takové propojení nebude vadit Bruselu. Unijní představitelé už šetří podobný případ v Německu.

Vít Bárta
Zdroj: ČT24
Vydáno pod