Dle MMF by Maďarsko ještě mělo popřemýšlet nad změnou penzí

Budapešť - Maďarsko dostalo od Mezinárodního měnového fondu (MMF) výtku, aby se nesnažilo zastavit platby do soukromých penzijních fondů, jak má země v plánu. Podle MMF, respektive šéfa delegace Christopha Rosenberga je taková změna nežádoucí, protože by mohla systém v dlouhodobém výhledu poškodit. V Maďarsku se delegace měnového fondu octila v rámci pravidelných konzultací, které provádí i s ostatními zeměmi. Soukromé penzijní fondy jsou v Maďarsku zavedeny povinně a Rosenberg uvedl, že pokud do nich stát přestane posílat peníze, může to znamenat zhoršení likvidity na kapitálových trzích i zhoršení investorské důvěry.

Již v minulosti Maďarsko vyloučilo, že by od MMF chtělo další finanční pomoc. Konzultace, které nyní fond v Maďarsku absolvoval, se konají v rámci takzvaného Článku IV, kdy MMF hodnotí základní ekonomické parametry každé země. Rosenberg dnes prohlásil, že delegace MMF s maďarskou vládou o žádné nové pomoci vůbec nejednala.

Fond počítá s tím, že maďarská ekonomika by v letošním roce mohla vykázat růst až o jedno procento, na příští rok měnový fond počítá s růstem asi o 2,5 procenta. V boji s dopady krize a s cílem snížit deficit veřejných financí Maďarsko přechodně zavádí některé daně. Rosenberg řekl, že tyto krizové daně by měly vládě pomoci splnit cíl na letošní rok, který počítá se snížením rozpočtového deficitu na 3,8 procenta hrubého domácího produktu. Dosud oznámená opatření ale podle Rosenberga nejsou dost účinná na to, aby zaručila, že Maďarsko splní i plán na příští rok.

Podle Rosenberga se deficit může začít znovu zvyšovat, pokud v době, kdy skončí platnost mimořádných daní, ekonomika neporoste dost rychle. „Opatření vlády jsou odvážná, ale zároveň riskantní,“ poznamenal Rosenberg.

Ovšem maďarská vláda předpokládá, že rozpočtové plány na příští rok splní, a očekává, že v nadcházejících týdnech o tom přesvědčí i zástupce MMF. Budapešť chce příští rok snížit rozpočtový deficit pod tři procenta HDP a náměstek ministra hospodářství András Kármán prohlásil, že nová data ukážou posun.