Partner PPF pro obří státní ekotendr skončil v insolvenci

Praha – Snahu konsorcia vedeného skupinou PPF vrátit se do hry o státní superzakázku na likvidaci starých ekologických škod v hodnotě desítek miliard komplikují potíže jejího německého partnera, společnosti Ecosoil Süd. Ta totiž skončila v insolvenci kvůli platební neschopnosti a předlužení. Informaci o tom přinesly Lidové noviny. Manažeři Ecosoilu zřejmě snahu o záchranu podniku vzdali a minulý týden prodali část firmy konkurenčnímu Zech Umwelt.

Bankrot německého partnera přichází v době, kdy se PPF snaží zvrátit rozhodnutí ministerstva financí, které letos v červenci už podruhé rozhodlo o vyřazení konsorcia tvořeného vedle PPF a Ecosoil Süd ještě podniky AVE CZ a Dekonta z tendru. Jako důvod uvedlo ministerstvo, že uchazeči neměli sjednáno dostatečné pojištění odpovědnosti za škodu, nedoložili reference o likvidaci starých ekologických zátěží velkého rozsahu, a upozornilo také na nedostatky ve smlouvách mezi jednotlivými členy. Sdružení se následně obrátilo na antimonopolní úřad. Ten obratem zahájil správní řízení a nedávno vydal i předběžné opatření, kterým miliardovou zakázku pozastavil.

Podle Lidových novin byl přitom jádrem problémů právě německý Ecosoil Süd, který údajně předložil nepravdivá čestná prohlášení a měl potíže i s pojištěním odpovědnosti. Konsorcium už na vzniklou situaci zareagovalo tím, že firmu nahradilo její mateřskou společností Ecosoil Holding a sesterskou společností Ecosoil Nord-West. „Obě tyto firmy jsou nyní v konsorciu v postavení subdodavatele. Uvedená změna nijak nemění kvalifikační předpoklady, ani nezhorší pozici konsorcia v soutěži – naopak ji posiluje,“ řekl mluvčí skupiny PPF Milan Tománek.

Tahanice kolem ekotendru trvají už dva roky

Pokud antimonopolní úřad zruší vyloučení sdružení vedeného PPF z ekotendru, ministerstvo financí se bude muset oznámením o náhradě jednoho z členů konsorcia zabývat. Pokud shledá náhradní účastníky za dostatečně kvalifikované, nebude podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba změnu blokovat. Řízení ÚOHS se ale nejspíš protáhne, protože PPF nyní napadla kvalifikační předpoklady konkurentů.

Ministerstvo financí vyhlásilo tendr na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou na konci roku 2008. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 115 miliard korun. Kritici soutěže tvrdí, že tendr je předražený a může připravit stát o desítky miliard korun. Samotnou cenu ministerstvo nechce kvůli probíhajícímu tendru zveřejnit.