Jak rozhýbat burzy? U Applu to zvládla pouhá domněnka

Tokio – Na světových finančních trzích dnes zavládl rozruch. V amerických médiích se totiž objevily spekulace, že se americká technologická firma Apple chystá převzít japonský elektronický gigant Sony. Podniky je odmítly komentovat, ale na akciovém trhu vzrostl zobchodovaný objem Sony nejvýš za posledního čtvrt roku. Analytici se nicméně k možnosti podobné akvizice stavějí skepticky. Autor článku, který o možné akvizi informoval, později sám potvrdil, že šlo o pouhou spekulaci.

Akcie Sony dnes v jednu chvíli vzrostly vlivem této spekulace téměř o tři procenta. Dohady rozdmýchala sobotní zpráva amerického finančního magazínu Barron's, podle níž Apple se svou objemnou hotovostí zvažuje akvizici. Magazín se zmínil o spekulacích, že by cílem převzetí mohly být společnosti Adobe, Sony či Disney.

Sám autor zprávy Eric Savitz dnes spekulaci potvrdil, aby nevytvářel o potenciálním spojení podniků Sony a Apple mylné představy. Na blogu internetových stránek Barron's vysvětluje: „Poznamenal jsem, že by společnost mohla udělat něco agresivního, jako podat nabídku na Adobe, Sony nebo dokonce Disney. Byla to ale čistá spekulace.“

Otázky kolem možné akvizice rozdmýchal sám Apple. Generální ředitel firmy Steve Jobs uvedl 18. října na konferenci s analytiky, že podnik vidí do budoucna jednu či více strategických příležitostí. Odpověděl tak na otázku, co hodlá Apple dělat s hotovostí 51 miliard dolarů.

Někteří analytici ale v průchodnost takové akvizice nevěří. „Pokud se Apple pokusí koupit celou Sony, bude to nepřátelské převzetí a to v Japonsku pravděpodobně neuspěje,“ řekl v Tokiu jeden z analytiků, který nechtěl zveřejnit jméno. Dodal, že se Sony zřejmě nebude chtít spojit s Applem, když vůči němu jako rival spolupracuje s Googlem.

Akcie Sony dnes v Tokiu posílily o 0,7 procenta na 2 742 jenů, když v jednu chvíli vystoupaly až na 2 804 jenů. Zobchodovaný objem dosáhl 17,6 milionu akcií, což je nejvíce od konce července.

15.1.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod