Buffett zametá cestičku svému nástupci, má se jím stát Todd Combs

New York – Legendární americký investor Warren Buffet připravuje cestu pro svého nástupce. Podle deníku The Wall Street Journal (WSJ) by jím měl být poměrně neznámý manažer malého hedgeového fondu z Connecticutu Todd Combs. Buffettova investiční společnost Berkshire Hathaway mu nyní dala na starost část svého zhruba stomiliardového investičního portfolia. Osmdesátiletý Buffett nicméně zároveň oznámil, že se zatím do důchodu nechystá.

Berkshire podle něj začala jeho případného nástupce hledat v roce 2005. Jmenování Combse pak investor označil za významný krok. „Pokud dnes večer umřu, nebude správní rada mít prázdné ruce,“ podotkl. Combs nepřevezme veškeré investice ve firmě, dokud ji povede Buffett. „Mám dvojitou pozici jako šéf celé firmy a hlava investičních operací, a tak to zůstane,“ řekl investor a jeden z nejbohatších lidí na světě.

Výběr devětatřicetiletého Combse označil Wall Street Journal za překvapivý. Zároveň podotkl, že pro něj nová pozice nebude snadná. Dosud totiž manažer ve svém fondu Castle Point Cupital spravoval aktiva v hodnotě kolem 400 milionů dolarů a zaměřoval se hlavně na akcie společností poskytujících finanční služby.

Berkshire již dříve označila tři kandidáty, kteří by po Buffettovi mohli vedení firmy převzít. I když je oficiálně nejmenovala, za favorita se považuje třiapadesátiletý David Sokol, který nyní mimo jiné předsedá společnosti MidAmerican Energy Holdings, jež je součástí Buffettova impéria.

Combs bude mít podle legendárního finančníka nejprve na starost portfolio, „se kterým se bude cítit dobře“, a postupně je během následujících měsíců bude rozšiřovat. Nový investiční manažer Berkshire přichází do firmy, která má ve své centrále jen mírně přes 20 zaměstnanců, ale vlastní více než 70 firem, jež dohromady zaměstnávají přes 257 tisíc lidí.

Buffetovo místo? Žádné velké lákadlo

Sám Buffett přitom uznává, že ve světě velkých investic nepatří vedení Berkshire k nejlukrativnějším pozicím. Úspěšný manažer hedgeového fondu si totiž může během své kariéry vydělat miliardy dolarů, v Berkshire je to mnohem méně. „Vyděláte si hodně peněz, ale miliardy to nejsou,“ podotkl Buffett. Možná i proto ze skupiny zájemců o místo nástupce legendárního investora odstoupilo několik vážných uchazečů. Jedním z nich byl čínsko-americký manažer hedgeového fondu Li Lu, který se přitom považoval za horkého kandidáta na Buffettova nástupce.

Buffett, přezdívaný „věštec z Omahy“, je třetím nejbohatším člověkem světa a významným filantropem. Je zřejmě nejobdivovanějším investorem světa, jeho názory hýbou finančními trhy. Nerad příliš riskuje a nedělá dluhy. Berkshire Hathaway byla kdysi jen malou textilkou, Buffett z ní ale dokázal vybudovat kolos.

Akcie firmy Berkshire Hathaway
Zdroj: ČT24/flickr.com
Vydáno pod