Poslanci podpořili přiškrcení stavebního spoření, čeká je ale další kolo

Praha - I když Poslanecká sněmovna dala dnes v prvním čtení zelenou vládnímu návrhu na škrty v oblasti stavebního spoření, bude o něm jednat ještě jednou.  Vláda totiž návrhy na omezení podpory stavebního spoření a změn u daní z příjmů stáhla ze sněmovny. Předloží je znova v režimu legislativní nouze. I přesto však dnes poslanci schválili, že například státní podpora připsaná v příštím roce za letošní rok se má zdaňovat sazbou 50 procent. Navíc samotný příspěvek státu má klesnout ze současných 15 procent na deset procent, a to v maximální částce 2 000 korun ročně.

Vláda se shodla, že čtyři zákony snižující rozpočtové výdaje, včetně škrtů v oblasti stavebního spoření, projedná ve stavu legislativní nouze. O jeho vyhlášení od 1. do 5. listopadu požádá předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS). Kabinet na mimořádné schůzi také rozhodl, že předlohy z řádného projednávání ve sněmovně stáhne. K tomuto postupu vláda sáhla proto, aby normy mohly platit od počátku příštího roku, protože jejich přijetí předpokládá návrh státního rozpočtu.

Podle vlády přinese snížení příspěvku citelné ulehčení státní pokladně. Stát v roce 2012 vyplatí na státní podpoře místo plánovaných 11,4 miliardy korun 6,5 miliardy korun. Nově by také mělo platit, že úroky z vkladů na stavebním spoření, už nebudou osvobozeny od daně, a to včetně bonusových úroků.

Rozhovor s Petrem Holubem (zdroj: ČT24)

Petr Holub, redaktor Aktuálně.cz:

„Můžeme být přítelem či nepřítelem stavebního spoření, ale pořád je to jen několik promile v rámci rozpočtu.“

Projednávání doprovázely slovní střety mezi vládou a opozicí. Například sociální demokraté již dříve ohlásili, že snížení státní podpory je protiústavní, a pokud ho parlament schválí, podají proti němu ústavní stížnost. Návrh dnes proto vyvolal kritiku úřadujícího šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotky i jeho stranických kolegů.

Sobotka: Vláda ušetřené miliardy korun ukradne občanům

Podle Sobotky ušetřené miliardy korun vláda ve skutečnosti tímto svévolným opatřením ukradne občanům. Vláda tak podle něj pošlapává legitimní práva občanů: „Zásah ve veřejném zájmu má své limity a tato vláda nemůže dělat, co se jí zlíbí.“

Ovšem vláda v důvodové zprávě ujišťuje, že zákon je v souladu s ústavou. Zároveň ale připouští, že zákon mění podmínky i pro střadatele, kteří uzavřeli smlouvu před nabytím jeho účinnosti. Jde však o nepravou retroaktivitu, která je v demokratickém státě přípustná. Nové podmínky začnou být účinné až poté, co zákon nabyde účinnosti. To je plánováno k 1. lednu příštího roku.

Vláda předložila poslancům návrh tak, aby ho mohli schválit ve zrychleném projednávání již dnes. To ale opoziční ČSSD vetovala, jak jí umožňuje sněmovní jednací řád. Spolu s komunisty také vetovala návrh na zkrácení lhůty k projednání na 15 dní.

Naopak šéf resortu financí Miroslav Kalousek (TOP 09) návrh hájil tím, že stát nezdaňuje peníze, které si někdo vydělal. Naopak zatěžuje daní příspěvek, který dává stát. Zdůraznil, že základním impulzem ke změně je úspora peněz v rozpočtu, přičemž státní podpora ročně stojí 12 až 15 miliard korun. „Což, prosím pěkně, není malý peníz,“ podotkl ministr.

Návrh zákona měnící podmínky stavebního spoření je jednou z úsporných legislativních změn, které vláda předložila sněmovně. K dalším patří například změny v zákoně o daních z příjmů nebo balíček škrtů v sociální oblasti.

Reakce stavebních spořitelen

Vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl předpokládá, že chystané kroky utlumí celý systém stavebního spoření: „Stavební spořitelny budou muset podle našeho očekávání významně omezit poskytování překlenovacích úvěrů. Nebudou tak již moci konkurovat svými překlenovacími úvěry s nulovou akontací hypotečním úvěrům. Na realitní trh by toto rozhodnutí nemělo mít významný dopad, nákupy nemovitostí mohou zafinancovat banky.“

„Dokud je návrh na politickém kolbišti, nevidíme důvod jej komentovat. Je to politická záležitost a my nejsme politická organizace.“ prohlásil tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý. Již dříve ale uvedl, že omezení stavebního spoření může do budoucna snížit schopnost stavebních spořitelen poskytovat úvěry na bydlení v takových počtech či objemech jako dnes. Rovněž řekl, že tímto krokem byl lidem vyslán signál, že i když by si mohli myslet, že mají nějaké jistoty, stejně je nemají.