IBM odkoupí vlastní akcie za 10 miliard dolarů

New York - Vedení americké technologické společnosti IBM schválilo odkup akcií za deset miliard dolarů (asi 177 miliard korun). Firma bude akcie kupovat na trhu, a to v nepravidelných intervalech a podle aktuálního vývoje. Od roku 2003 už firma akcionářům díky zpětným odkupům vrátila zhruba 91 miliard dolarů (asi 1,6 bilionu Kč). Firmy odkupují akcie zpravidla proto, aby podpořily jejich tržní cenu.

Tržní hodnota IBM se nyní pohybuje kolem 175 miliard dolarů (asi 3,1 bilionu korun). Zmíněných deset miliard dolarů tak představuje zhruba 5,7 procenta tržní ceny firmy. IBM k odkupu akcií zdaleka nesahá poprvé. V současné době má schválený program, který umožňuje nakupovat na trhu vlastní akcie až za 2,3 miliardy dolarů. Ani nově oznámený záměr ale není poslední, o dalším odkupu chce firma rozhodnout příští rok v dubnu.

Podnik také rozhodl o výši čtvrtletní dividendy, která bude činit 65 centů. Současný dividendový výnos, tedy celková roční částka dividendy v poměru k tržní ceně akcií, se tak pohybuje kolem 1,9 procenta.