Michael Jackson zůstává legendou i po smrti, vydělal rekordních 5 miliard

New York - Král popu, zpěvák Michael Jackson, láme rekordy i po smrti. Je totiž nejvíce vydělávající zemřelou celebritou. Za něco málo přes rok a půl dosáhl jeho výdělek v přepočtu přes 5 miliard korun. Většinou jde o příjmy z autorských práv za písně, knihy nebo třeba fotografie. Asi nejvíc se zapsal film o přípravách na jeho poslední neuskutečněné turné This Is It.

David Reeder, správce posmrtných práv celebrit:

„Smrt Michaela Jacksona opravdu zvýraznila, řečeno necitlivě, jakou hodnotu někdo má, když zemře.“


Na druhém místě za Jacksonem se na žebříčku nejlépe vydělávajících mrtvých celebrit umístila stálice, zpěvák Elvis Presley. Za uplynulých 12 měsíců vydělal 60 milionů dolarů. Šlo zejména o příjmy z autorských práv k jeho nahrávkám a upomínkovým předmětům. Jejich prodej povzbudilo letošní 75. výročí hudebníkova narození.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Nováčkem v žebříčku se pak stal švédský spisovatel Stieg Larsson, autor populární detektivní trilogie o novináři Mikaelu Blomkvistovi a hackerce Lisbeth Salanderové. S výdělkem 15 milionů dolarů se umístil na šesté příčce.

Časopis Forbes uvedl, že zesnulá celebrita si potřebovala k umístění v žebříčku vydělat mezi 1. říjnem 2009 a 1. říjnem 2010 nejméně pět milionů dolarů. Většinou šlo o příjmy z autorských práv za písně, knihy či třeba fotografie.

Nejvíce vydělávající mrtvé celebrity (od 1. 10. 2009 do 1. 10. 2010):

Michael Jackson 275 milionů dolarů

Elvis Presley 60 milionů dolarů

J. R. R. Tolkien 50 milionů dolarů

Charles Schulz 33 milionů dolarů

John Lennon 17 milionů dolarů

Stieg Larsson 15 milionů dolarů

Dr. Seuss 11 milionů dolarů

Albert Einstein 10 milionů dolarů

George Steinbrenner 8 milionů dolarů

Richard Rogers 7 milionů dolarů

zdroj: časopis Forbes