Výsledky CME rozporuplné – provozní ztráta, ale čistý zisk

Hamilton (Bermudy) - Americká mediální společnost Central European media Enterprises (CME), majitelka televize Nova, ve třetím čtvrtletí prohloubila provozní ztrátu před vlivem odpisů na 4,49 milionu dolarů (asi 79,4 milionu korun). I když v meziročním srovnání provozní ztrátu téměř zdvojnásobila, překvapila firma tím, že se jí podařilo dosáhnout čistého zisku.

Václav Kmínek, analytik ČS

„Výsledky za 3. kvartál ukázaly, že oživení trhu s TV reklamou na klíčových trzích CME zpomalilo, ale je třeba také zmínit, že 3. kvartál je sezónně nejslabší.“

Navzdory hlubší provozní ztrátě CME skončila s čistým ziskem 3,42 milionu dolarů (asi 60,5 milionu korun). O rok dříve měla čistou ztrátu 21,55 milionu USD. V předchozím kvartále vykázala firma zisk přes 165 milionů dolarů. „Dnešní výsledky jsou lepší než před rokem. Nedávný proces refinancování vedl ke zlepšení likviditní pozice a začali jsme odkupovat stávající dluh. Naše vedoucí postavení ve sledovanosti společně se silnou likviditou nám umožní dále snižovat hrubé zadlužení a úrokové náklady,“ prohlásil prezident a generální ředitel CME Adrian Sarbu.

Očekávaná ekonomická situace na trzích, kde CME působí, se bude příští rok dále zlepšovat, uvedl Sarbu. „S pokračujícím růstem reklamních trhů v České republice, Slovinsku a Chorvatsku ve čtvrtém čtvrtletí předpokládáme splnění hodnoty provzních výsledků za celý rok ve výši 100 až 115 milionů dolarů,“ dodal.

Výsledky CME za třetí čtvrtletí už zahrnují součást Media Pro Entertainment, kterou CME získala loni v prosinci 2009, stejně jako podnik bTV, jehož se stala CME vlastníkem až letos v dubnu. Nepočítá se naopak se ztrátovým ukrajinským podnikem, jehož se CME zbavila.