Rozpočtová disciplína je nutná, notuje si Česko s Bruselem

Praha - Česká republika by byla pro to, aby unijní sankce vůči zemím nedodržujícím rozpočtovou disciplínu byly více automatické. Návrh, podle kterého by Evropská rada mohla sankci ve stanové lhůtě kvalifikovanou většinou odmítnout, vnímá Česko jako kompromis. Na nadcházejícím zasedání rady v Bruselu bude česká delegace vyjednávat tak, aby postup platil jen pro tuto oblast a nemohl se v budoucnu rozšiřovat i na jiné věci, řekl na dnešním jednání sněmovního evropského výboru premiér Petr Nečas (ODS). S vyzněním dokumentu o vynucování fiskální disciplíny podle něho Česká republika souhlasí.

„Stabilita eura je pro nás zásadní, ač nejsme členem eurozóny,“ uvedl Nečas. Poukázal také na to, že Česko už dříve odmítlo snahy, aby národní rozpočty mohl kontrolovat Brusel a do parlamentů šly se stanoviskem Evropské komise. „Národní vláda by se mohla změnit v pošťáka,“ podotkl ministerský předseda. V souvislosti s dodržováním rozpočtové kázně zaznívá z Německa návrh na změnu smluv EU. Česko je podle Nečase ochotno o tom debatovat, ale s výsledkem, že by se na unii nepřesunovaly žádné další pravomoci. Pokud by se tak stalo, vláda by chtěla vyhlásit referendum, podotkl premiér.

Podle všech indicií ovšem není záměrem přesun pravomocí, ale změna textu Lisabonské smlouvy, uvedl Nečas. premiér se také vyslovil proti případnému zavedení evropských daní. V Bruselu se bude ve čtvrtek a v pátek debatovat rovněž o možném navýšení závazku unie snížit emise skleníkových plynů nad současný cíl 20 procent. Podle českého stanoviska by to muselo být podmíněno zapojením dalších států. Jednostranné zvyšování závazku by bylo podle Nečase politicky neprozřetelné a ekonomicky za hranicí neprozřetelnosti. „Všimněte si, že jsem se diplomaticky vyhnul slovu hloupost,“ dodal premiér.