Senátoři odmítají omezení pro firmy s anonymními akciemi

Praha - Podle Senátu by firmy s anonymními akciemi měly mít přístup k veřejným zakázkám, a to bez omezení schválených sněmovnou. Senátoři argumentují, že omezení jsou nereálná a nesplnitelná a jejich přijetím by se ČR prý vystavila nebezpečí žalob od zahraničních firem z ostatních zemí EU. Proto vrátili předlohu sněmovně s doporučením, aby schválila původní návrh na zrušení všech tří sporných ustanovení zákona o veřejných zakázkách, kvůli nimž už s Českem zahájila takzvané vytýkací řízení Evropská komise.

Proti omezování anonymních akcií se senátoři rozhodli navzdory varování ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV), podle něhož „vrácení do sněmovny by bylo zdržení, které nemusí být pro naši republiku příjemné“. Senátor Jan Horník podotkl, že vládní koalice má ve sněmovně sílu zákon projednat přednostně, takže by mělo jít jen o několikadenní zpoždění.

Cílem novely je zrušit sporné ustanovení, jenž vylučuje akciové společnosti s akciemi na majitele, respektive doručitele, z účasti ve veřejných tendrech. Ustanovení má navác vyjasnit vlastnickou strukturu společností, které se o veřejné zakázky ucházejí. Zároveň ale z tendrů vyloučilo společnosti s akciemi na majitele, kteří jsou veřejně známi, a znemožnilo účast v zadávacích řízeních firmám z jiných zemí EU, které vznikly podle platného práva domovského státu.

Pro mnohé společnosti kontroverzní novelu poslanci schválili v kompromisním znění, na kterém se dohodla vládní koalice s opoziční ČSSD. Podoba, kterou sociální demokraté ani komunisté nakonec většinově nepodpořili, by měla zachovat určitá omezení. Akciové společnosti by například musely zadavatele informovat o všech svých akcionářích, kteří vlastní akcie ve více než desetiprocentní hodnotě.

Akcie společnosti Lázně Františkovy Lázně
Zdroj: ČT24
Vydáno pod