Ukrajina se s Ruskem nedohodla na ceně plynu

Kyjev – Ukrajinské vládě se zatím nepodařilo dohodnout s Ruskem na slevách za dodávky zemního plynu. Obě strany o nich ale budou dál jednat. Sdělili to ruští činitelé, jejichž delegace se v čele s premiérem Vladimirem Putinem zúčastnila mezivládních jednání na Ukrajině. Obě země naopak do měsíce podepíšou novou dohodu o tranzitu ropy do zemí Evropské unie.

Rusko a Ukrajina loni uzavřely desetiletou dohodu o dodávkách plynu, nová ukrajinská vláda ale považuje dohodu uzavřenou předešlou vládou Julije Tymošenkové za nespravedlivou. Vláda prezidenta Viktora Janukovyče pak v dubnu zajistila snížení ceny plynu o 100 dolarů za 1 000 metrů krychlových výměnou za prodloužení pronájmu přístavu Sevastopol ruské černomořské flotile.

Kyjev nicméně i toto snížení stále považuje za nedostatečné a poukazuje na to, že bez nové slevy by se cena za plyn na konci tohoto roku dostala na 390 dolarů za 1 000 metrů krychlových. To by byla podle ukrajinského premiéra Mykoly Azarova pro tamní ekonomiku i obyvatele katastrofa. Dubnová sleva přitom nestačí na udržení uměle nízkých dotovaných cen pro domácnosti, které vláda musela v srpnu pod tlakem Mezinárodního měnového fondu jakožto svého hlavního věřitele zvýšit o 50 procent.

Rusové slevu nevylučují

Putin po jednání s Azarovem prohlásil, že Moskva je ochotna jednat s Kyjevem o nové dohodě s případnou slevou. „Jsme připraveni pokračovat v dialogu o všech otázkách a jsem si jist, že vždy najdeme řešení, které uspokojí obě strany,“ řekl Putin.

Vztahy obou zemí jsou sice po letošním nástupu Janukovyče do prezidentského křesla výrazně lepší než loni, spor o ceny plynu však vyvolává obavy z dalších novoročních problémů s ruským plynem. Loni v lednu spor o ceny zastavil tok ruského plynu do evropských zemí na zhruba dva týdny a dál poškodil pověst Ruska jako spolehlivého dodavatele klíčových surovin.

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom je ochoten poskytnout Ukrajině další slevu v případě, že získá podíl na ukrajinské síti plynovodů. K tomu Kyjev zatím není ochoten ze strachu, že by to výrazně podkopalo jeho vyjednávací pozici.

Rusko naproti tomu nebude mít problém s novou dohodou o tranzitu své ropy přes Ukrajinu. „Nejpozději do měsíce,“ řekl ruský ministr energetiky Sergej Šmatko novinářům na otázku, kdy bude podepsána nová tranzitní dohoda. Rusko letos omezilo tranzit ropovodem Družba přes Ukrajinu poté, co Kyjev zvýšil tranzitní poplatek o 30 procent.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24
Vydáno pod