Francie dál protestuje, odbory čekají 270 demonstrací

Paříž - Francie dnes zažívá sedmý den celostátních stávek a demonstrací proti důchodové reformě. Narušena je od rána hlavně železniční a letecká doprava i zásobování pohonnými hmotami, ale podle agentury AFP v menší míře než v minulých dnech. Odbory počítají s 269 demonstracemi, hlavní začne ve 13:00 SELČ v Paříži. Kvůli stávkám ve Francii zrušily aerolinky celkem šest letů mezi Prahou a Paříží. Týká se to společností ČSA, Travel Service a Easy Jet.

Pařížská letiště zrušila kolem 40 procent dnešních letů, ale podle internetových stránek ruzyňského Letiště Praha není zatím nijak narušeno spojení mezi Prahou a Paříží. Na vnitrostátní železniční síti nemá vyjet zhruba 30 procent vlaků, téměř normální je ovšem vlakové spojení se zahraničím. Jen minimální problémy jsou hlášeny v pařížském metru.

Zatímco ještě před několika dny stávkovali zaměstnanci všech 12 rafinerií ve Francii, dnes se to týká jen poloviny z nich. Některé čerpací stanice však stále nemají pro řidiče dostatek benzinu či nafty, nebo obojího. Stávky v jiných odvětvích zatím hlášeny nebyly.

Telefonát Jana Pokorného (zdroj: ČT24)

Komentáře označují dnešní protesty odborů za už jen symbolický boj poté, co parlament ve středu přes dlouhodobé protesty definitivně schválil nepopulární důchodovou reformu. Ta kromě jiného počítá s posunutím věkového nároku na plnou penzi z 65 na 67 let a minimální věk pro možný odchod do důchodu s nižší penzí z 60 na 62 let.

Odbory připustily, že dnes se dá těžko očekávat stejná míra protestů jako v polovině října, kdy stávky vážně narušily chod země a v ulicích bylo podle odborářů 3,5 milionu demonstrantů, podle úřadů 1,2 milionu. Dnešek bude nicméně pro odborové organizace podle komentářů testem, zda jsou schopny dále mobilizovat davy proti vládě. Další den protestů plánují na 6. listopad.