Microsoft opět překonal očekávání analytiků

Seattle – Čistý zisk přední světové softwarové společnosti Microsoft v prvním čtvrtletí jejího finančního roku díky silnému prodeji vlajkových produktů Windows a Office vzrostl v meziročním srovnání o polovinu na 5,4 miliardy dolarů (asi 96 miliard korun). Výsledky překonaly očekávání trhu a odvrátily obavy z hrozby, kterou by pro Microsoft mohl představovat nový produkt iPad od konkurenční firmy Apple.

Windows i Office se prodávaly dobře

analytik Colin Gillis z firmy BGC Financial

„Zprávy o smrti Windows a Office jsou předčasné - společnost je nadále stroj na peníze.“

Tržby se k pozitivnímu trendu také přidaly. Rostly totiž o čtvrtinu na 16,2 miliardy dolarů. Operačního programu pro osobní počítače Windows 7 za poslední rok Microsoft prodal rekordních 240 milionů kopií a dobrý start měla i nová verze balíku kancelářských programů Office, kterou firma uvedla na trh na jaře. Windows a Office se na čtvrtletních tržbách firmy podílely více než 60 procenty a na zisku více než 80 procenty.

K výraznému růstu přispělo i uvedení nové verze populární videohry Halo pro konzoly Xbox. Nejslabším článkem zůstává internetová divize s portálem MSN a vyhledávačem Bing, jejíž ztráta se prohloubila o 17 procent na 560 milionů dolarů. Divize, která těžce investuje, aby byla schopna konkurovat přední světové internetové společnosti Google, za posledních pět let ztratila šest miliard dolarů.

Akciím Microsoftu se nedaří

Akcie Microsoftu od počátku roku ztrácejí 14 procent. Firma sice za posledních osm let zdvojnásobila tržby i zisk, kurz jejích akcií je však dnes stejný jako tehdy. Investoři mají obavy o schopnost Microsoftu dominovat novým trhům a adaptovat se na nové způsoby využívání počítačů.

Vydáno pod