V Evropě přibylo 656 tisíc nezaměstnaných

Brusel – Nezaměstnanost v eurozóně i v Evropské unii zůstala v září na srpnových číslech. Míra nezaměstnanosti se tak v zemích platících eurem nepohnula z 10,1 procenta a celý blok zůstal na 9,6 procentech. V září loňského roku na tom obě uskupení byla lépe. Míra nezaměstnanosti v celé EU činila 9,3 procenta, v unijních zemích platících eurem dosáhla 9,8 procenta. Informace přinesl Eurostat.

Nejlepší výsledky hlásí Nizozemsko, nejhorší Španělsko

Evropský statistický úřad odhaduje, že bylo v září v unii bez práce přes 23 milionů mužů a žen, z toho téměř 16 milionů připadlo na eurozónu. Proti srpnu v EU přibylo kolem 656 tisíc nezaměstnaných, z toho 424 tisíc v eurozóně.

Nejnižší nezaměstnanost hlásí evropští statistici z Nizozemska, a to 4,4 procenta. V Rakousku byl potom podíl lidí bez práce na 4,5 procenta. Naopak jednoznačně nejvyšší je nezaměstnanost ve Španělsku, kde míra dosahuje 20,8 procenta.

Česko je na šestém místě

V České republice nezaměstnanost podle statistik Eurostatu byla v září na 6,9 procenta, což je šesté nejnižší číslo v „sedmadvacítce“. Na Slovensku to bylo 14,7 procenta, což je naopak páté nejvyšší číslo v bloku. Podle údajů českého ministerstva práce a sociálních věcí bylo v Česku na konci září bez práce 8,5 procenta lidí.

Nezaměstnanost v EU a v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat