Slovenské hotely zejí kvůli euru prázdnotou

Košice - Hoteliéři a restauratéři na Slovensku se jen pomalu vzpamatovávají z loňské sezony, která byla nejhorší za posledních deset let. Počty hostů i celkové tržby z cestovního ruchu klesly o víc než třetinu. Hlavně kvůli zavedení eura, které prodražilo pobyt na Slovensku pro cizince, ale také kvůli začlenění země do Schengenského prostoru. To zase zkomplikovalo dovolené turistům z rusky mluvících zemí.

Letos má Jaroslava Košťálová z Vysokých Tater důvod k úsměvu, má penzion plný hostů. Minulý rok byl však i pro ni jedním z nejtěžších - od doby, kdy s manželem začali podnikat v cestovním ruchu. Problémy s naplněním kapacity měly v roce 2009 nejen penziony, ale i velké hotely.

Situace se zlepšuje jen velmi pomalu. „Je mírný nárůst oproti roku 2009, ale pořád to nejsou čísla, která bychom potřebovali nebo která byla před rokem 2008, tedy před recesí,“ říká Jozef Bendžala, prezident Slovenského svazu hotelů a restaurací.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Hotelům háže klacky pod nohy i stát

Hoteliéry navíc trápí nejenom nezájem turistů, ale musí překonávat i další bariéry. Trápí je zejména vysoké daně, odvody a nedostatečná podpora vlády. Například zatímco v sousedních zemích je daň na hotelové a restaurační služby deset procent, na Slovensku je to téměř dvojnásobek.

„V cestovním ruchu je hodně potenciálu. Dá se na tom vydělat hodně peněz, dá se hodně krásného ukázat. Dají se přilákat lidi, jen musí chtít vláda spolu s podnikateli. Vláda ale častokrát nechce,“ myslí si Pavel Konštiak, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Rozvoj cestovního ruchu na Slovensku navíc podle hoteliérů brzdí také chybějící dálnice a letecké spojení.

Vydáno pod