Londýn dnes opět ve stávce - tentokrát nepracují hasiči

Londýn – Hlavním městem Velké Británie dnes otřásá další stávka. Po zaměstnancích aerolinek a správy letišť nebo metra se dnes rozhodli protestovat londýnští hasiči. Na rozdíl od předchozích stávek ale tentokrát chtějí hasiči vymoci spíše technické detaily, jde především o délku pracovního dne. Pokud se však hasiči s vedením nedohodnou, hrozí Londýnu další stávka, tentokrát 48hodinová o víkendu. V pátek se ale v Británii odehrává tradiční noc ohňostrojů a pálení ohňů. Jde tak o nejhorší možnou chvíli pro stávkování. Premiér David Cameron označil plán hasičů za lehkomyslný.

Hasiči nový pracovní řád nechtějí

Londýnský sbor chce hasičům nadiktovat nový systém služeb. Dál by chodili  na dvě denní služby, dvě noční a potom by měli čtyři dny volna. Stávající 15hodinové noční směny by se ale zkrátily a denní 9hodinové naopak prodloužily. A to se právě hasičům nelíbí. Těm pracovníkům, kteří smlouvu odmítnou podepsat, ale hrozí rovnou propuštění. Právě kvůli tomu se rozhodli hasiči pro dnešní osmihodinovou stávku, která začala v 10 hodin a její konec je zatím ohlášen na šestou hodinu odpolední.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Anglická metropole se ale má na co těšit. Na nalezení kompromisu to totiž zatím nevypadá. V neděli jednaly obě strany několik hodin. Společnou řeč ale nenašly. Londýn tak v pátek a v sobotu bude nejspíš ohrožen požáry. Pokud totiž strany nenaleznou společné řešení, bude se stávkovat. V pátek navíc v Británii probíhá tradiční vzpomínka na nezdařený puč anglických katolíků. Akci Britové přezdívají Guy Fawkes Nighta provázejí ji ohňostroje. V tento den se běžně zvyšují výjezdy hasičů na dvojnásobek.

Londýn nebude mít dostatečnou náhradu

Londýnská radnice se už na možnou situaci připravila. Podepsala totiž smlouvu s bezpečnostní agenturou, která by případné stávkující hasiče měla dnes, ale i během oslav a o víkendu zastoupit. Přesto bude kapacita zaskakujících hasičů omezená a budou vyjíždět pouze k těm nejvážnějším případům. Téměř šest tisíc profesionálních hasičů v Londýně totiž nemohou početně nahradit.

Hasiči jsou v Londýně velice vážení a dobře placení. Jejich roční plat dosahuje milionu korun, čímž lehce překračují londýnský průměr. Údaje o jejich fluktuaci za minulý rok ukazují, že jsou s pracovními podmínkami spokojení. Z hasičského sboru v Londýně totiž odešlo pouze patnáct nebo dvacet členů. Ani stávka by jejich popularitě ublížit neměla. V Británii má během dalších čtyř let přijít o práci půl milionu zaměstnanců veřejné správy a nebylo by tedy divu, kdyby ta část, která se o svou práci obává, s hasiči sympatizovala.

Ohňostroj
Zdroj: ČT24
Vydáno pod