Banky budou půjčovat podle místa bydliště, ne podle příjmů

Praha - Časy, kdy lidé při půjčce od banky museli dokládat výši příjmů, nejspíš skončily. Nyní postačí poštovní směrovací číslo nebo přímo ulice. České banky totiž začaly sestavovat podrobné mapy oblastí s největším počtem dlužníků. A podle nich pak upraví podmínky pro půjčky. Píše o tom Mladá fronta Dnes. Například z mapy zpracované Českou spořitelnou vyplývá, že největší pozor si banka musí dát, když půjčuje peníze někomu z Náchodska. Druhý v žebříčku s největším podílem nesplácených úvěrů je Tachov, třetí je potom okres Praha-východ.

Banky si zpracovávají mapy hříšníků

šéf kontroly úvěrového rizika České spořitelny Pavel Voříšek:

„Zjistili jsme, že okres je příliš velké měřítko. Proto jsme nedávno začali zkoumat, zda existuje něco jako dobré a špatné adresy. Zkoušíme jít do většího detailu a říkáme tomu mapování mikroregionů.“

Počet lidí, kteří nesplácejí půjčky, neustále narůstá. Není proto divu, že banky hledají způsob, jak si klienty co nejvíce „prověřit“. Jedním ze způsobů jsou právě mapy dobrých a špatných adres klientů. Úvěrové společnosti a banky přitom nezůstávají pouze u okresů, ale jdou do výrazných detailů.

Česká spořitelna, největší banka na tuzemském trhu, přitom není jedinou finanční institucí, která podniká podobné kroky. „Ano. V pravidelných statistikách sledujeme rozdíly především po krajích, v detailních analýzách lze i po PSČ. Tyto informace jsou součástí našeho know-how, které využíváme v rámci našeho schvalovacího i vymáhavého systému,“ tvrdí šéfka oddělení produktů úvěrové společnosti Profi Credit Martina Heřmanová.

Nejde o novinku – pojištění se tak platí už dlouho

Na podobném principu už některé další instituce fungují dlouhou dobu. Jedním příkladem za všechny jsou pojišťovny. „Regionální rozdíly v nákladech pojistky pak mohou být pro klienta 10 až 15 procent,“ říká mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa. V Praze si například lidé za pojištění domácnosti výrazně připlatí. Na venkově je naopak tento typ pojištění nejlacinější. Důvodem je vyšší míra kriminality ve velkých sídelních centrech. Podobné je to s výší povinného ručení vozidla. Tady ale hraje roli výskyt bezpečných a nebezpečných řidičů.

Zájem bank o co nejpřesnější ohodnocení klientů má svoje opodstatnění. Počet dlužníků totiž neustále narůstá. Například počet podaných insolvenčních návrhů fyzických osob se letos podle společnosti Creditreform přehoupl už přes sedm tisíc. Za celý loňský rok to přitom bylo něco přes čtyři tisíce. Organizace Solus potom koncem září evidovala 931 tisíc spotřebitelů, kteří řádně neplatí své závazky, což je asi o 64 tisíc více než na konci roku 2009.

„Počet lidí, kteří k nám chodí řešit své problémy s dluhy, rok od roku stoupá. V prvním pololetí roku 2009 jsme zaznamenali v této oblasti 5000 dotazů. Za stejné období roku 2010 vzrostl tento počet na 8400 dotazů. Tento trend je velice znepokojivý,“ upozorňuje ředitel Asociace občanských poraden Stanislav Skalický.

Regiony, kde lidé nesplácejí úvěry, podíl těchto úvěrů a míra nezaměstnanosti

  1. Náchod                       8,1       7,4
  2. Tachov                       7,5       10,9
  3. Praha – východ            6,3       3,9
  4. Teplice                       6,3       13,4
  5. Děčín                         6,1       14,3
  6. Kolín                          6,1       8,5
  7. Břeclav                       6,1       9,9
  8. Most                          6,0       10,5
  9. Znojmo                       6,0       10,5
  10. Česká Lípa                   5,7       11,2
  • Vykradené auto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2062/206147.jpg
  • Žena na úřadu práce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1747/174699.jpg
Vydáno pod