Vláda namíchala „smrtící solární koktejl“, může ji to stát 260 miliard na arbitrážích

Praha – Srážková daň na elektřinu ze solárních elektráren poškodí 1450 firem a způsobí arbitráže a soudní spory ve výši 260 miliard korun. S takovými čísly přišla Česká průmyslová fotovoltaická asociace, která sdružuje investory do fotovoltaických elektráren. Ministerstvo průmyslu a obchodu však trvá na tom, že daň má vrátit návratnost investic do fotovoltaiky na 15 let, jak předpokládal zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů z roku 2005.

Daň má zkrotit nárůst elektřiny

Jedná se o srážkovou daň ve výši 26 procent, která má zkrotit boom solárního byznysu a především zabrzdit předpokládaný vysoký nárůst cen elektřiny v příštím roce. Daň chce navrhnout vláda v rámci novely zákona o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů a poté ji má schválit Poslanecká sněmovna. Daň se má týkat všech solárních elektráren s výkonem nad 30 kilowatt, připojených v letech 2009 a 2010.

Komentáře obou stran sporu:

prezident České průmyslové fotovoltaické asociace František Smolka: „Celkem bude navrhovanými kroky poškozeno 1450 firem a ohroženo bude více než pět tisíc pracovních míst, která fotovoltaika vytvořila. […] Zpětné zdanění je do očí bijící porušení původních pravidel hry, které se dá jen těžko odůvodnit. Stát v soudních sporech a arbitrážích zaplatí minimálně o 168 miliard korun více, než vybere na solární dani. Investoři se budou soudit nejen o zmařenou investici, ale i o očekávaný dvacetiletý výnos.“

mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček: „Že by se těm, kteří díky nižším pořizovacím nákladům mohli mít splacené investice do solárních elektráren už třeba za poloviční dobu, nelíbilo, že jim vláda dává stop a odmítá tak dopustit skokové zdražení elektřiny, není překvapením.“

Ministerstvo průmyslu a obchodu kritiku novely zákona odmítá. Vládní opatření má pouze podmínky investic do fotovoltaiky narovnat. V současnosti činí návratnost investic do solárních elektráren zhruba sedm let, zákon má návratnost vrátit na 15 let. Asociace ale trvá na tom, že zavedení daně bude pro většinu fotovoltaických projektů likvidační. Téměř všechny solární projekty jsou financované z bankovních úvěrů, které jsou splatné za 11 až 13 let.

Vláda podnikatelům namíchala „smrtící solární koktejl“

Jednatel společnosti Energi BB, která má postavenou fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 2,8 megawattu, Radek Brychta dnes poslal vládě otevřený dopis, ve kterém kabinet premiéra Petra Nečase obviňuje, že připravuje „vyvlastnění a exekuce majetku v hodnotě 150 miliard korun investorů provozujících v České republice velké sluneční elektrárny“. Vládní opatření na omezení fotovoltaiky označuje Brychta za „smrtící solární koktejl“, který zlikviduje jeho firmu a dalších 1600 výrobců sluneční energie.

Příští rok hrozilo podle Energetického regulačního úřadu v Česku zdražení elektřiny o zrhuba 12 procent pro domácnosti a až o 17 procent pro podniky. Za vším prý stojí obnovitelné zdroje. Zavedením srážkové daně a dalších vládních opatření se podaří zdražení omezit na 5,5 procenta.

Energetický regulační úřad od příštího roku sníží výkupní cenu elektřiny ze solárních zdrojů o více než polovinu. Zdroje s instalovaným výkonem nad sto kilowatt uvedené do provozu od ledna získají 5500 korun za megawatthodinu místo dosavadních 12 tisíc korun.