Absurdita roku: Doneste výpis z rejstříku, jeho webová podoba nestačí

Praha – Největším byrokratickým nesmyslem je podle letošního ročníku ankety Absurdita roku povinnost nosit na úřad dokumenty, které jsou dostupné on-line na webu a pravidelně aktualizované. Na druhé příčce se v soutěži umístila nutnost úředního ověřování pravosti dokumentů z datové schránky. Anketa vznikla před třemi lety. Chce poukázat na zbytečné administrativní a byrokratické překážky podnikání v Česku.

V letošním ročníku ankety Absurdita roku, která upozorňuje na nesmyslné administrativní povinnosti podnikatelů, získala nechvalné prvenství Česká správa sociálního zabezpečení. Právě ona totiž po podnikatelích požaduje výpis z obchodního rejstříku, i když je tento dokument pravidelně aktualizován na internetu. Z téměř čtyř tisíc účastníků ankety pro tuto povinnost hlasovalo 38 procent lidí.

Druhé místo připadlo nařízení, podle kterého podnikatelé musejí nechat úředně ověřit pravost dokumentu z datové schránky. Jiné úřady totiž tyto dokumenty nepovažují za originál. Za ověření každé stránky musí podnikatel v kanceláři Czech Pointu zaplatit 30 korun. Nová technologie, která měla podnikatelům ulehčit, tak v přísně administrativním prostředí ztrácí smysl.

Rozhovor s Evou Svobodovou (zdroj: ČT24)

Na třetím místě pak skončila povinnost vozů na údržbu silnic platit mýtné. „Ředitelství silnic a dálnic sice úhradu mýtného firmě provádějící údržbu dálnice vrací zpět, je to však typická ukázka zbytečného přelévání peněz, a tím i administrativy,“ uvedli organizátoři ankety.

Loni prvenství v anketě Absurdita roku získalo zákonné nařízení pro fyzioterapeuty mít v ordinaci dvě nášlapné váhy, velké zrcadlo a ledničku. Fyzioterapeut se ve své ordinaci neobejde bez mnoha nástrojů a pomůcek, ale povinnost mít lednici je úplně zbytečná.

Politici o snižování administrativní zátěže jen řeční

„Přes proklamace všech vlád podnikatelé nepociťují významnější snížení administrativní zátěže. Česká republika dokonce obsadila 168. místo ze 178 zkoumaných zemí z tohoto hlediska. Největšími zatěžovateli firem jsou správa sociálního zabezpečení, Český statistický úřad, zdravotní pojišťovny a finanční úřady,“ podotkla generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Eva Svobodová.

Ještě před dvěma lety přitom nadbytečná administrativní zátěž stála Česko zhruba 80 miliard korun, dodala Svobodová.

Odstraňování administrativní zátěže je podle podnikatelů během na dlouhou trať. „Je to takový boj se stohlavou saní, jednu nebo třeba sedm těch hlav useknete a ono vám jich dalších sedm naroste,“ říká organizátor anticeny Zdeněk Strnad.

Stát se měl podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka zasadit o to, aby přebytečné administrativy ubylo a aby stát už neházel podnikatelům klacky pod nohy. Přemrštěná byrokracie totiž kýžený hospodářský růst nepřinese. „Proto je potřeba si na předpisy pořádně posvítit a zamyslet se nad tím, jestli je všechny opravdu potřebujeme. A v tom je Absurdita roku velmi přínosná. Mým cílem tak je zrušit každý rok alespoň tři desítky paragrafů, které dnes jen zbytečně komplikují podnikání,“ uvedl Kocourek.

Anketa Absurdita roku je součástí kampaně na podporu malého a středního podnikání a jejím cílem je upozornit na nejnesmyslnější byrokratické povinnosti, které ukládají úřady podnikatelům. Anketa má na svém kontě už několik úspěchů. V minulých letech se zasloužila například o zrušení knihy jízd nebo snížení počtu živností.