Bavlna a cukr si vzaly příklad ze zlata a zahájily raketový vzestup cen

Singapur/New York/Londýn – Řada komodit následuje příklad zlata a zahájila spanilou jízdu za vyššími cenami. Ve strmém růstu pokračuje zejména cena bavlny, která se dnes dostala na nejvyšší úroveň za posledních téměř 150 let. Na vrcholu se drží i cukr, který překonal maxima za posledních 30 let. Podle analytiků zatím není důvod k jejich poklesu, a tak se zdá, že atakování nových vrcholů je nasnadě.

Cena bavlny pokračuje ve strmém růstu, jen během dnešního obchodování v Asii vystoupila na 29 255 jüanů (zhruba 77 tisíc korun) za tunu. Ve Spojených státech se pak dostala na 1,3263 dolarů za libru (zhruba 51,50 korun za kilogram). Na této ceně byla bavlna naposledy za občanské války Severu proti Jihu ve druhé polovině 19. století. Analytici soudí, že se cena udrží vysoko, protože poptávka po bavlně je značná a zásoby nejsou dostatečné.

Ceny bavlny ovlivnily i spekulace

Zdražování potravin (zdroj: ČT24)

Na nedávném růstu cen bavlny se částečně podílí spekulativní obchody, které však nejsou prvotní příčinou zdražování. Tou je právě nevyrovnaný vztah mezi nabídkou a poptávkou. Spekulace se k důvodům, kvůli nimž cena dál roste, přidala až v reakci na vytrvalý růst a vyhlídky trhu.

Navzdory rostoucím cenám bavlny v tuzemských prodejnách podle vyjádření českých obchodních řetězců letos textil zřejmě nezdraží, protože podmínky dodávek se dojednávají s časovým předstihem. Obchodníci ale nevyloučili růst cen v příštím roce.

Zdaleka největším světovým dovozcem bavlny je Čína. V loňské sezoně dovezla přes dva miliony tun bavlny a v nadcházející sezoně jí má podle odhadů amerického ministerstva zemědělství dovézt ještě více.

Cukr rovněž na vlně maxim

Petr Čermák, analytik, Colosseum

„Zatím nic nenasvědčuje tomu, že bychom byli na vrcholu. Na druhou stranu neočekáváme, že by v nejbližších měsících cukr posiloval takovým tempem jako v posledních měsících.“

Radovat se mohou i obchodníci se surovým cukrem, jehož cena dnes vystoupila nejvýše za posledních 30 let. Na londýnské burze se dostala až na 30,55 centu za libru (zhruba 11,90 korun za kilogram). Proti pondělním hodnotám šlo o více než tříprocentní nárůst. Růst cen surového cukru podporuje nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou a nejasné vyhlídky. Nejistota panuje kolem toho, zda Indie schválí vývoz cukru na sezonu 2010/2011, což by pomohlo napětí na trhu zmírnit. Indie je po Brazílii druhým největším producentem cukru.

Zdražování cukru navíc přispělo k říjnovému růstu indexu cen potravin Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Ukazatel vzrostl v říjnu na 198,1 bodu ze zářijových 188,2 bodu a srpnových 176,9 bodu. Index, který zahrnuje ceny obilnin, cukru, mléčných výrobků a masa, se dostal na novou nejvyšší úroveň za 27 měsíců.

Čínské oděvy
Zdroj: Wally Santana/AP Photo