Londýnským metrem se dnes projedete jen stěží

Londýn – Londýnské metro ochromila 24hodinová stávka. Jeho zaměstnanci začali protestovat proti plánovanému propouštění už včera večer, k normálnímu provozu se podzemka zřejmě vrátí až ve čtvrtek. Dnes ráno stálo nebo jezdilo s výraznými omezeními 9 z 11 linek londýnského metra. Nefunguje například spojení z centra Londýna na letiště Heathrow a nejezdí ani centrální linka, která spojuje západ a východ metropole a obsluhuje finanční čtvrť City. Lidé tak musí počítat s hodinovým a mnohdy i delším zpožděním.

Z 270 stanic metra je uzavřeno 80. Nefunguje například stanice na
terminálu čtyři na letišti v Heathrow a rušné stanice Piccadilly Circus,
Marble Arch a Charing Cross. Uzavření stanice Fulham Broadway způsobí dnes večer problémy fanouškům fotbalového klubu Chelsea, který hraje zápas Ligy
mistrů se Spartakem Moskva. Podle odborů krom toho na mnohých linkách jezdí prázdné „vlaky duchů“, které nemají kde zastavit.

Londýnský magistrát se snaží ochromení metropole zabránit posilováním autobusových linek a lodním spojením po Temži. Cestujícím doporučuje, aby místo hromadných dopravních prostředků přesedlali na kola. Zmatkům v ulicích a na zastávkách se ale zabránit nedaří. Zaměstnanci londýnského metra stávkují za poslední tři měsíce už po třetí. Podle odborů jsou dopady dnešních protestů mnohem horší než minule. Dopravní podnik nicméně tvrdí, že jezdí asi 40 procent souprav, zatímco naposledy vyjelo jen zhruba 30 procent.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Pracovníci metra proti propouštění

Opakujícími se stávkami dávají pracovníci londýnského metra najevo svůj nesouhlas s připravovaným propouštěním. Pokud se sníží počet zaměstnanců na zastávkách metra o plánovaných 800 lidí, sníží se podle odborů bezpečnost cestujících. Úspory, které si od toho magistrát slibuje, nevykompenzují vzniklé nepohodlí.

Vedení londýnského dopravního podniku TfL ale tvrdí, že chce jen zaměstnance efektivněji rozmístit a nikdo nebude muset nedobrovolně odejít. Stejně tak to prý neohrozí bezpečnost na stanicích. Londýnský starosta Boris Johnson označil stávku za nesmyslnou. Rozřešení sporu, který se táhne už zhruba 3 měsíce, není zatím v dohledu.

Tento týden v Londýně už druhá stávka

Londýn tento týden zažívá už druhou stávku. V pondělí na osm hodin přerušili práci hasiči. Ti jsou nespokojení se změnami v nových pracovních smlouvách, které se týkají rozvržení směn. Jejich stávku ovšem kritizoval jako nezodpovědnou premiér David Cameron a distancoval se od nich i šéf opozičních labouristů Ed Miliband.

Požárníci se ale vzdát nehodlají. V pátek vstoupí do stávky znovu a tentokrát dokonce na dva dny. Situace bude o to horší, že v pátek Britové slaví Noc ohňů, která je podle vedení londýnských hasičských sborů nejrušnějším obdobím v roce. K hasičům se zřejmě připojí také zaměstnanci BBC. A o další stávce hovoří i pracovníci metra. Naplánovali ji na 28. listopadu.

Londýn
Zdroj: ČT24/AP Photo