Poslanci posvětili vydání dalších dluhopisů za 275 miliard

Praha - Ministerstvu financí se dostalo částečného souhlasu, aby mohlo v letech 2011 a 2012 vydat na úhradu starších dluhů státní dluhopisy za 274,6 miliardy korun. Sněmovna totiž návrh schválila ve zkráceném projednávání už v prvním čtení, nyní míří do Senátu. Dluhopisy hodlá ministerstvo využít na úhradu dluhopisů s končící splatností a na odkup dluhopisů z trhu před jejich splatností. Zadlužení nevzroste, dodává resort financí. V prvním čtení dnes poslanci posvětili i vládní návrh na zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků, následně zamíří do druhého čtení.

„Schválením dluhopisového programu se nezvýší státní dluh,“ zdůraznil šéf resortu Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj v okamžiku, kdy ministerstvo využije vhodnou situaci na trhu a skoupí státní dluhopisy před dobou splatnosti, stát ušetří. Kalousek dodal, že ministerstvo takto poprvé postupovalo před třemi lety a strategie byla úspěšná. Podle materiálu ministerstva se náklady na obsluhu státního dluhu vyšplhají v roce 2012 na více než 90 miliard korun z plánovaných 78 miliard v roce 2011.

Stát bude muset v příštím roce podle návrhu zákona uhradit dvě končící emise dluhopisů v celkovém objemu téměř 102 miliard korun. V roce 2012 pak končí dvě emise dluhopisů za 108 miliard korun. Celkem 60 miliard, tedy 30 miliard každý rok, využije resort na odkup státních dluhopisů před jejich splatností. Zbytek úřad využije na splátky bankovních půjček od Evropské investiční banky (EIB).

Předloha obsahuje úhrady jistin státního dluhu splatných v letech 2011 a 2012 a odkupy jistin státních dluhopisů z trhu ve stejném období.

Poslanci dali zelenou i vládnímu návrhu na zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků. Od ledna 2012 by tak měla vzrůst sazba daně z cigaret o pět haléřů za kus, u doutníků o deset haléřů a u řezaného tabáku o 60 korun za jeden kilogram. Zvýšení daně ale není definitivní, poslanci vládní novelu pouze propustili do druhého čtení a bude se jí nyní zabývat rozpočtový výbor. Novela také ruší osvobození emulzní nafty od spotřební daně a upravuje další zákonná ustanovení.

Cigaretový kouř
Zdroj: ČT24/minnesota.publicradio.org