Chcete pomoci české kultuře? Nechte se oddat v Národním divadle

Praha – Národní a Stavovské divadlo našly způsob, jak se alespoň částečně vypořádat s výpadkem ve státních dotacích. Další peníze do napjatého rozpočtu mají přinést svatební obřady pořádané v saloncích Národního divadla a během léta dokonce i na jevišti Stavovského. Informoval o tom dnes Český rozhlas Radiožurnál. Podobnou službu v Evropě nabízí jen londýnské Národní divadlo.

Národní divadlo nyní jedná o pořádání obřadů se svatební agenturou. Za obřad v saloncích divadla by svatebčané zaplatili mezi 30 tisíci a 40 tisíci korun. Svatba na jevišti Stavovského divadla by pak vyšla na 90 tisíc korun.

Národnímu divadlu chybí 80 milionů

Radiožurnál uvedl, že podle neoficiálních zpráv Národnímu divadlu kvůli 15procentnímu snížení dotací chybí asi 80 milionů korun. Konkrétní čísla ale vedení divadla nechce uvádět. Ředitel divadla Ondřej Černý bude o rozpočtu na příští rok jednat s ministrem Jiřím Besserem v druhé polovině listopadu.

„Návrh, který mu předloží, bude vycházet z předběžné výše státního příspěvku na rok 2011,“ uvedl v rozhlase finanční ředitel Martin Gerych. Podle něj divadlo kvůli nižšímu rozpočtu sníží platy zaměstnancům a některé propustí.

Plánované škrty ve státním rozpočtu se dotknou i dalších příspěvkových organizací ministerstva kultury a subjektů, které jsou závislé na státních dotacích. Mnohé instituce už avizovaly, že z tohoto důvodu zřejmě zvýší vstupné, sníží počet výstav, případně zruší menší kulturní projekty.