Letiště Praha vydává dluhopisy za 400 milionů

Praha - Letišti Praha se zalíbil dluhopisový plán, a proto nyní vydá další obligace v hodnotě 400 milionů korun s možností navýšení až na 1,5 miliardy korun. Jedná se přitom o třetí emisi v rámci dluhopisového programu. Splatnost dluhopisů je datována na rok 2013. Nová emise navazuje na dvouleté dluhopisy v objemu 800 milionů korun vydané počátkem roku a na desetileté dluhopisy v hodnotě 250 milionů korun, které letiště vydalo v červnu.

Dluhopisy však nejsou určeny k obchodování na trzích, banka - tentokrát ČSOB - je bude nabízet vybraným klientům. Letiště hodlá podle mluvčí podniku Michaely Lagronové peníze využít na financování rozvojových programů, včetně výstavby druhé ranveje. Záměr na stavbu dráhy nyní posuzuje ministerstvo životního prostředí v procesu EIA.

Letiště Praha může v příštích deseti letech vydat dluhopisy až za 15 miliard korun. Podle Lagronové je letiště stabilní firmou, která se těší důvěře bank, takže úroky jsou nízké: „Díky tomu pro nás dluhopisy představují výhodný způsob financování.“ Zájem o letištní dluhopisy převyšuje nabídku, dodává.

Letiště Ruzyně dlouhodobě hospodaří v kladných číslech. Firma v letošním roce očekává zisk před zdaněním zhruba na úrovni miliardy, což je stejné jako loni a odpovídá plánům z počátku roku.

Letiště Praha
Zdroj: ČT24