Senát bude úspory řešit v pátek 12. V neděli by už nejspíš neprošly

Praha – Senát už obdržel žádost vlády o zkrácené projednání úsporných zákonů, které v úterý prosadila ve sněmovně ve stavu legislativní nouze vládní koalice. Mimořádná schůze Senátu k vládním škrtům by se měla uskutečnit v pátek 12. listopadu, tedy pouhý den předtím, než uplyne současné volební období a pravice přijde v horní komoře o svoji většinu.

Proti zrychlenému projednávání balíku vládních úsporných zákonů protestovali už ve sněmovně komunisté a hlavně ČSSD. Podle jejího úřadujícího předsedy Bohuslava Sobotky tak chce vláda obejít výsledek letošních senátních voleb, v nichž sociální demokraté získali v Senátu většinu.

Tu ale fakticky získají až koncem příštího týdne. V sobotu 13. listopadu uplyne volební období třetiny senátorů, o den později bude mít horní komora pouze dvě třetiny svých členů s plnoprávným mandátem, tedy 54. Devětadvacet z nich bude patřit sociálním demokratům.

Ani případné odmítnutí úsporných zákonů Senátem by ale na konečném přijetí zákonů asi mnoho nezměnilo, jen by jej oddálilo. Konečné slovo by totiž měla sněmovna, v níž má vládní koalice pohodlnou většinu. Zdržení by ale nejspíš zkomplikovalo situaci ohledně státního rozpočtu. Ten totiž s úspornými zákony počítá. Pro jeho dodržení je tak potřeba, aby začaly platit od začátku roku 2011.

Série vládních úsporných zákonů počítá například se snížením slevy na dani o stokorunu kvůli krytí škod po povodních nebo zdaněním a snížením státní podpory stavebního spoření. Klesnout by měl také státní příspěvek politickým stranám. Přes 23 miliard korun by měl státní pokladně přinést soubor úspor v sociální oblasti, například zrušení sociálního příplatku nebo zachování sazby pojistného na sociální zabezpečení na 25 procentech.