ČEZ modernizoval elektrárny, sever Čech ale zůstává znečištěný

Ústí nad Labem – Ústecký kraj stále doplácí na hnědouhelné elektrárny. Podle žebříčku, který dnes zveřejnili ekologové, tam nejvíc znečišťují ovzduší, přestože ČEZ dal do jejich modernizace už desítky milionů korun. Ústecký kraj už nicméně není nejznečištěnější v Česku, protože ho předstihl Moravskoslezský kraj.

Ovzduší v severních Čechách se podle ekologů v posledních letech sice nezhoršuje, ale ani nezlepšuje. Životní prostředí už desítky let nejvíc znečišťují hlavně hnědouhelné elektrárny. „Uhelné elektrárny a chemičky se podílejí na tom, že ovzduší v Ústeckém kraji trvale patří k nejhorším v republice,“ upozorňuje Jindřich Perlík ze sdružení Arnika.

ČEZ, kterému většina velkých elektráren patří, investoval už v devadesátých letech do jejich odsíření desítky miliard korun. Teď chystá třeba modernizaci elektrárny v Prunéřově. „Tím se elektrárna dostane na úroveň pouhých tří procent oproti osmdesátým letům minulého století,“ vysvětluje mluvčí ČEZu Ota Schnepp.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Ekologům se ale chystaná modernizace elektrárny nelíbí. Vadí jim, že společnost nepoužije nejmodernější dostupnou technologii. „ČEZ vždycky postupuje způsobem, že neudělá nic víc, než k čemu ho donutí úřady nebo zákony,“ říká Jindřich Perlík.

Podle údajů Českého meteorologického ústavu trápí Ústecký kraj nejvíc polétavý prach. Nejčastěji jsou limity překračovány v Ústí nad Labem, v Děčíně a v Mostě. Pro případ inverzí má kraj, podobně jako severní Morava, regulační plán. Díky němu může během špatných rozptylových podmínek omezit provoz některých podniků - nejvíc jich je právě v případě překročení limitů prachu. Regulační plán platí od letošního roku, kraj ho ale zatím použít nemusel.