Stavební spoření je nejoblíbenější, má ale konkurenty

Praha – Sociální demokracie si chce u Ústavního soudu stěžovat na průběh včerejší schůze, na níž koalice prosadila balíček úsporných zákonů. Mezi nimi je i snížení podpory stavebního spoření. Z toho se v Česku v minulosti oblíbený nástroj pro ukládání peněz, smlouvu uzavřenou zhruba pět milionu lidí. To ale neznamená, že neexistují alternativy.

V roce 1993 slíbili politici za osmnáctitisícový vklad prémie 4,5 tisíc ročně. O sedmnáct let později už ale stavební spoření tak výhodné není. Příspěvek během let klesl na tři tisíce korun a nově ho ještě o polovinu sníží daň. „Stavební spoření zůstane atraktivní, pokud si člověk chce odkládat takovou tu základní rezervu a ví, že peníze nebude potřebovat šest let,“ vysvětluje ekonom Partners Tomáš Prouza.

Pro lidi, kteří své peníze nechtějí tak dlouho vázat se nabízí třeba klasický spořící účet v bance. Musí ale počítat s tím, že úrok u něj rozhodně nebude výhodnější než u stavebního spoření. Další alternativou je termínovaný vklad. Na něm se už ale úročení odvíjí od uložené částky a doby, po které je možné peníze vybrat. Vysoké zhodnocení slibují i družstevní záložny. Na popularitě získávají taky investice do cenných papírů. Peníze můžou klienti vložit do akciových fondů.

Mizející výhody stavebního spoření (zdroj: ČT24)

Kdo se rozhodne stavební spoření kvůli úpravám zrušit dřív, než je smluvní doba, přijde o státní podporu a úroky z ní. Stavební spoření se ale i dál určitě vyplatí těm, kteří uvažují o stavební půjčce. „Situace pro toho klienta je výhodnější když spoří, než když nespoří a přijde do stavební spořitelny takzvaně z ulice,“ vysvětluje tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.