Deregulace nájemného je za dveřmi, vláda ji projedná za pět dvanáct

Praha – Deregulace nájemného pomalu klepe na dveře, na čas si dávají také zákonodárci. Návrh novely občanského zákoníku, která má řešit situaci po ukončení regulace nájemného, projedná kabinet Petra Nečase v nejbližších dnech až týdnech. Podle ředitelky odboru politiky bydlení ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Evy Helclové již resort návrh na změnu novely občanského zákoníku na vládě leží, avšak dosud netknutý poslanci. Helclová na diskusním fóru Liberálního institutu s tématem Bytová politika rovněž uvedla, že se deregulace dotkne nájemníků zhruba 400 tisíc bytů.

Čas do spuštění deregulace se přitom kvapem blíží. Na většině českého území skončí regulace posledním dnem letošního roku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to pak bude k 31. prosinci 2012.

Ministerstvo navrhuje snadnější výměnu bytů

Návrh ministerstva pro místní rozvoj počítá s úpravou projednávání nájemného, ale i omezením přechodu nájmu. To znamená, že by se zkrátila doba po přechodu nájmu na dobu určitou, která by činila dva roky. Ministerstvo rovněž navrhuje i liberalizaci výměny bytu, která ale nebude možná bez souhlasu pronajímatele.

Dle Helclové soud určí nájem na základě takzvaného nájemného obvyklého v místě a čase. Soudy se budou při rozhodování o nájemném obvyklém v daném místě a čase opírat o znalecké posudky. Pomůckou pro rozhodování soudů i pro lepší orientaci nájemníků a majitelů mají být také cenové mapy nájemného, které připravuje MMR na první čtvrtletí příštího roku. Helclová dodala, že mapy nejsou jediné směrodatné měřítko, ale představují pouze vodítko k určování cen: „Uvádí směr, není to databáze nájemného.“

Milan Taraba, předseda Sdružení nájemníků ČR

„Hledejme řešení, které nevyžene 250 tisíc lidí na ulici.“

Sdružení nájemníků ČR navíc nabízí, aby byl předložen zákon o místně obvyklém nájemném (MON) a hodlá také připravit návrhy na změny cíleně sociální podpory v oblasti bydlení. Jak dnes uvedl Milan Taraba, předseda sdružení, při deregulaci je třeba vzít si příklad z Německa a Rakouska. Tam ji prováděly samy obce a dle Taraby brání jimi použitý způsob soudním sporům a současně dává pocit jistoty jak nájemníkům, tak majitelům nemovitostí.

V Praze jsou často ceny regulovaného a neregulovaného nájmu srovnatelné

Podle advokátky Kláry Samkové je však rozdíl mezi místně obvyklým nájemným a regulovaným nájemným snesitelný a srovnatelný již dnes. Citelně se tento trend projevuje především v Praze. „Majitelé mají spíše starost udržet si portfolio kvalitních nájemníků,“ dodala Samková.

Mnozí odborníci se navíc shodují, že v novém roce nedojde k žádné zásadní změně. „Majitelů-šílenců, kteří by se pustili do soudního sporu s nájemníky, bude málo,“ uvádí Samková. Podle ní mají vlastníci bytových domů v podstatě smůlu, neboť zatím nemají oporu v českém právu.

Také podle Helclové bude klíčovým faktorem dohoda mezi nájemníky a pronajímateli: „MMR se snaží dát nájemcům a nájemníkům pocit, ze hlavním cílem ministerstva je jejich dohoda.“ S tezí „nechte lidi jednat, oni se dohodnou“ se ztotožňuje i Miroslav Zajíček, ředitel Laboratoře experimentální ekonomie Národohospodářské fakulty VŠE. „Přestaňte tvořit cenové mapy, trh se vytvoří sám,“ uzavírá Zajíček.

Deregulace v číslech

920 tisíc – počet nájemních bytů v ČR

670 tisíc - počet regulovaných nájemních bytů v ČR

400 tisíc – počet bytů, jichž se dotkne deregulace nájemného

Zdroj: MMR

  • Nájemní bydlení autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2074/207321.jpg
  • Klára Samková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2074/207316.jpg