Většinu lidí nad 50 let čeká nižší důchod

Praha – Menší starobní důchod čeká většinu dnešních padesátníků a šedesátníků. Všichni ti, kdo dnes vydělávají 13 tisíc korun až 35 tisíc korun měsíčně, dostanou menší penzi, než na jakou by měli nárok podle současných pravidel. S takovým návrhem přichází malá penzijní reforma z rukou ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, kterou hodlá ministr v nejbližších dnech předložit vládě. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Malá penzijní reforma je vládní odpovědí na dubnové rozhodnutí Ústavního soudu, který prohlásil, že české důchody jsou příliš rovnostářské a diskriminují lidi s vyššími platy. Jejich důchod je v porovnání s původním platem podstatně nižší než u lidí s nižšími příjmy. „Ústavní soud jasně řekl, že musíme nastavit nová kritéria pro výpočet nově přiznávaných starobních důchodů a že ta kriteria musí být jasně posunuta k vyšší míře zásluhovosti,“ řekl Drábek. Studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) upozorňují, že české penze jsou nejvíce rovnostářské a nejméně spravedlivé v celé Evropě.

Údajně si ale polepší lidé s platy nad 40 tisíc korun měsíčně. Změny se nedotknou současných důchodců ani mladší generace. Pro ni chystá kabinet velkou penzijní reformu, která počítá i s možností přesměrovat si část povinných odvodů sociálního pojištění na soukromé účty. Reformu chce mít premiér Petr Nečas hotovou v příštích osmi měsících.

Viktorie Plívová, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí:

„Ministerstvo práce bylo v podstatě postaveno před problém, zda vzít nízkým příjmovým skupinám obyvatel na důchodech více, v řádech třeba 1 000 korun, nebo rozprostřít částku mezi střední příjmovou skupinu, kde se to snížení objeví v řádech stokorun. Preferujeme variantu číslo dvě.“

Ministr Drábek zatím svůj plán neprojednal s ekonomickými ministry ani v koaliční radě, ale dá se údajně očekávat tvrdé koaliční jednání. „Na základě nálezu Ústavního soudu má ministerstvo práce a sociálních věcí termín do října příštího roku,“ doplňuje mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Podle Drábka tak ministerstvo pouze reaguje na nález Ústavního soudu, který nařídil zohlednění vyšších příjmů v konečné částce penze. Změna však bude postupná, dodal ministr.

Petr Holub, redaktor Aktuálně.cz:

„Tento způsob řešení by zvolil každý ministr, který by chtěl, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.“

Většina lidí tak musí počítat s tím, že se jim proti současným poměrům sníží penze o stovky korun měsíčně. Nejvíce by si měli pohoršit ti, kdo pracují za průměrný plat kolem 25 tisíc korun měsíčně. Od této částky se propad zmírňuje. Ti, kdo vydělávají kolem 35 tisíc korun měsíčně, zůstanou na svém a při platu nad 40 tisíc korun měsíčně důchod vzroste. Člověk, který má před odchodem plat na této úrovni, by si měl polepšit ze současných 9 800 korun na 11 400 korun měsíčně. Deník upozornil, že výpočet je orientační, což potvrzuje i Drábek: „Jednotlivé částky se teprve propočítávají.“

Malá penzijní reforma (podle měsíčního platu)
Zdroj: ČT24