Odboráři Škodovky požadují prémii za práci v létě a o sobotách

Mladá Boleslav - Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto musí řešit další požadavky místních odborářů. V úterý totiž zástupci odborů zahájili s vedením firmy kolektivní vyjednávání o mimořádné prémii pro zaměstnance za práci v létě a zejména o sobotách. Pokud by se podle předsedy odborových svazů Jaroslava Povšíka s firmou nedohodli, odmítnou intenzivní pracovní dobu na příští rok. Od ledna do září činil průměrný plat dělníka ve Škodovce 27 tisíc korun.

Zástupci obou stran budou vyjednávat o dohodách, jejichž platnost končí na konci roku. Jedná se o rozpočet pro sociální výdaje na rok 2011, roční pracovní dobu na příští rok a mimořádnou prémii. „Pracovní dobu na rok 2011 jsme zatím odmítli vyjednávat, chceme ještě vyúčtovat rok 2010,“ uvedl Povšík. Podle něj nemá být prémie kompenzací flexikont, která byla zřízena jako prostředek pro udržení zaměstnanosti při krizi na přelomu roku. Tehdy flexikonta zachránila práci pro 1 200 zaměstnanců, kteří by jinak museli odejít z automobilky na konci letošního roku. Někteří zaměstnanci ale stále nemají všechny hodiny nahrazeny. „Závisí to i na tom, v jakém provoze pracují, který typ vozu vyrábějí, protože poptávka po modelech Škoda se během roku měnila,“ řekl mluvčí Škoda Auto Rudolf Dreithaler.

Odbory: Krize dávno skončila, nastupuje konjunktura a s ní odpovídající pracovní podmínky

V určitou část roku byli dělníci doma a chybějící hodiny si měli nahradit, až bude továrna zase vyrábět více. „Když jsme připravovali kolektivní smlouvu, tak firma tvrdila, že krize bude trvat minimálně dva roky. Jenže konjunktura šla rychleji. Měli jsme to vyrovnávat v úseku dvou let. Už od poloviny roku se začalo vyrábět více aut, takže lidé chodí do práce každou sobotu,“ uvedl odborářský předák.

V současnosti nemají dělníci sobotní příplatky a prémie, které byli dříve zvyklí dostávat. Povšík připomněl, že před zavedením flexikont byla práce v sobotu dobrovolná a nyní je povinná. „Chtěli jsme proto kompenzaci, mimořádnou platbu v listopadu v určité výši. Škodovka šla prudce do zisku, my bychom na tom chtěli participovat,“ doplnil Povšík. Odboráři ještě rozhodnou, zda prémii dostanou jen dělníci nebo všichni zaměstnanci.

mluvčí Škoda Auto Rudolf Dreithale:

„Odbory vyslovily během jednání téma mimořádné prémie. V tuto chvíli jsme na to nereagovali a budeme o tom v průběhu jednání dále uvažovat. […] Očekáváme, že s přihlédnutím k pozitivnímu vývoji hospodaření obdrží zaměstnanci Škoda Auto podstatně vyšší variabilní část bonusu.“

V případě, že se odbory s vedením automobilky na mimořádné prémii nedohodnou, odmítnou intenzivní pracovní dobu na rok 2011, uvádí Povšík: „Pojedeme pak ve standardní pracovní době. U nás se to ale musí dohodnout, firma musí předvést vůli vůči zaměstnancům.“

Jaroslav Povšík
Zdroj: ČT24
Vydáno pod