Developer ECM je v insolvenčním řízení

Praha – Na developerskou společnost ECM Real Estate Investments bylo vyhlášeno insolvenční řízení. Návrh k Městskému soudu v Praze podala Burzovní společnost pro kapitálový trh. Tvrdí, že jí developer dluží 234 tisíc korun z nezaplacených úroků z dluhopisů. ECM je známá především výstavbou výškových budov v Praze na Pankráci.

Developer má problémy s vysokým zadlužením

V Londýně se dnes kvůli vysokým dluhům ECM koná valná hromada držitelů dluhopisů v cizích měnách. Na programu má především rozhodnutí o restrukturalizačním plánu firmy. V polovině letošního roku měl developer bankovní úvěry ve výši 105,1 milionu eur (tedy asi za 2,6 miliardy korun). Ve stejné době měla společnost vydané korunové dluhopisy za 31,5 milionu eur (asi 772 milionů korun), v cizích měnách vydala dluhopisy za 81,1 milionu eur (zhruba dvě miliardy korun).

Burzovní společnost pro kapitálový trh byla založena v roce 1992 jako makléřská firma. Společnost na internetových stránkách uvádí, že v současné době činnosti vyplývající z dříve udělených licencí neprovádí.

Insolvenční řízení může být pro dlužníka pastí

Podle odborníků je podávání insolvenčních návrhů kvůli malým dlužným částkám po splatnosti v Česku problém. Zveřejnění návrhu v insolvenčním rejstříku totiž kazí podniku dobré jméno a může vyvolat řetězovou reakci. Během insolvenčního řízení navíc smí dlužník nakládat se svým majetkem jen ve velmi omezené míře. Nesmí například podnikat žádné kroky, které by směřovaly k podstatné změně jeho skladby, využití nebo jeho citelnému zmenšení. Věřitelé dlužníka můžou od zahájení insolvenčního řízení uplatňovat u soudu své pohledávky.

Insolvence
Zdroj: ČT24/investigatingmikewatson.com